Radar · Politik

Först MP sedan Vändpunkt – nu lämnar duo för Vänsterpartiet

Tidigare MP-riksdagsledamöterna Annika Lillemets och Valter Mutt byter parti till Vänsterpartiet.

Tidigare MP-riksdagsledamöterna Annika Lillemets och Valter Mutt, närmast aktiva i partiet Vändpunkt, byter parti till Vänsterpartiet. ”Den rödgröna regeringen saknar idéer”, skriver de i ett debattinlägg i Aftonbladet.

”Politiken i Sverige har rört sig långt åt höger sedan vi gick med i det miljöparti som valde Birger Schlaug till språkrör och vars värderingar vi fortfarande står fast vid”.

Det skriver Valter Mutt och Annika Lillemets i ett debattinlägg som publicerades i Aftonbladet under tisdagen. Båda har en bakgrund som riksdagsledamöter för Miljöpartiet, innan de bytte till partiet Vändpunkt, grundat av tidigare miljöpartistiske EU-parlamentarikern Carl Schlyter 2019.

Duon meddelar nu att de byter parti till Vänsterpartiet. Man anser att den rödgröna regeringen saknar både verktyg och idéer för att lösa ”vår tids sammanfallande kriser”.

”Faktum är att endast Vänsterpartiet bjudit motstånd mot sådant som tokprivatiseringar, närmande till Nato och handelsavtal som undergräver demokratin och hotar miljön”, skriver de, och fortsätter:

”Och V har heller inte släppt sina drömmar om en mer solidarisk värld. Därför tror vi att partiet har förutsättningar att utveckla vass och konkret politik för vår tids ödesfrågor”.

Klimat- och miljökrisen omnämns som en av ödesfrågorna, där Mutt och Lillemets pekar på att ständig tillväxt inte är möjlig i en ändlig värld, och att man istället måste fokusera på rättvis fördelning inom naturens ramar.

Duon avslutar med en önskan om att våga pröva nytt, och att i sammanhanget ringa in goda exempel som fungerat på andra platser i världen.

”Därför måste det röda stärkas i det gröna och det gröna i det röda. De krafter som ärligt vill värna naturen och styra om mot ett samhälle för alla, inte bara för några, måste samlas där de kan göra bäst nytta. Därför går vi över till Vänsterpartiet, som vi tror har potential att bli både bredare och grönare”, skriver de.