Radar · Inrikes

Hirs återkallas – kan finnas bekämpningsmedel

Det finns risk att GoGreens sesamfrön innehåller bekämpningsmedlet etylenoxid.

Ekologisk hirs av märket Zeta återkallas från marknaden, skriver företaget Di Luca & Di Luca i ett pressmeddelande. I produkten finns sesamfrön som kan innehålla rester av bekämpningsmedlet etylenoxid.

Etylenoxid är ett cancerogent ämne som som är förbjudet i livsmedelsproduktion inom EU.

Företaget återkallar all ekologisk hirs med samtliga bäst före-datum. Försäljningen av produkterna har stoppats hos alla återförsäljare.

Ytterligare en produkt har återkallats under fredagen av samma skäl, men av ett annat företag. Sesamfrön av märket GoGreen riskerar också att innehålla rester av bekämpningsmedlet.

Därför återkallas alla förpackningar med bäst före-datum från och med 20 november 2020 till och med 31 mars 2022.

Livsmedelsverket har under hösten spårat indiska sesamfrön som innehållit just ämnet etylenoxid. Myndigheten skrev i ett pressmeddelande förra månaden att produkterna hade stoppats från den svenska marknaden.

– Men tiden går och saker händer. Det har kommit meddelanden från andra länder att det har kommit produkter till Sverige som innehåller de här sesamfröna sedan dess, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Eftersom Livsmedelsverket inte ansvarar för att kontrollera livsmedel som säljs av grossister är det oklart om de nyligen återkallade produkterna innehåller de eftersökta sesamfröna.

– Hur det är med de här produkterna vet vi inte än, vi vet inte ursprunget på sesamfröna. När det gäller grossister och andra liknande företag är det respektive kommun där företaget ligger som är behörig kontrollmyndighet.