Radar · Arbetskritik

Förespråkare för basinkomst måste lämna sin post

Michael Tubbs, 30, år var en av landets yngsta borgmästare och brann för frågan om basinkomst, kanske för att han själv kom från tuffa uppväxtförhållanden.

Nu har borgmästaren i Stockton, Kalifornien, förlorat valet. Michael Tubbs var en av de första att införa ett basinkomst-projekt i USA. Dessutom startade han organisationen Borgmästare för garanterad inkomst. Hans engagemang i frågan bidrog troligtvis till att han förlorade valet, rapporterar tidningen AP

– Stockton är en arbetarstad, och Michael förde in en del idéer som jag tror att många i Stockton inte  var bekväma med, säger Lee Neves, en politisk konsult i staden, till tidningen.

Vinnare blev istället en republikan som är svart och har latinamerikanskt ursprung.

Projektet med basinkomst kommer dock fortsätta, eftersom det är finansierat av en icke vinstdrivande organisation, och inte skattemedel. Pilotprojektet går ut på att 125 personer får 500 dollar (ungefär 4 300 kronor) i månaden under två års tid som de kan använda till vad de vill. Effekterna, bland annat hur pengarna påverkar deras hälsa, mäts av forskare.