Radar · Utrikes

Folkomröstning kan tvinga företag att följa mänskliga rättigheter

En folkomröstning äger nu på söndag i Schweiz som kan göra schweiziska företag ansvariga för brott mot de mänskliga rättigheterna och miljööverträdelser även utomlands.

En folkomröstning äger rum kommande söndag, 29 november,  i Schweiz som kan göra schweiziska företag ansvariga för brott mot de mänskliga rättigheterna och miljööverträdelser även utanför landets gränser.

Kommande söndag håller Schweiz en folkomröstning där landets medborgare ska ta ställning ifall en ny lag införas: ”Responsible Business Initiative (RBI)”, som innebär att schweiziska företag ska tvingas respektera mänskliga rättigheter även utomlands.

Där även företagens dotterbolag, ska hållas ansvariga för brott mot de mänskliga rättigheterna och miljöbrott och låta offren ska kunna lagföra företagen i Schweiz

Förslaget är baserat på FN: s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter.

Bakom RBI står en koalition för av schweiziska MR-organisationer, miljöorganisationer, religiösa grupper och fackföreningar.

Regeringen har lagt ett motförslag, som redan godkänts av parlamentet, som kräver en ökad kontroll för schweiziska företag. Motförslaget kommer att införas ifall RBI-förslaget förlorar folkomröstningen.

”Även regeringen vill ha ett bättre skydd för de mänskliga rättigheterna och miljön. Men för regeringen är detta initiativ fel väg, ”sade justitieminister Karin Keller-Sutter i ett uttalande och tillade att schweiziska företag redan är ansvariga om de orsakar skada utomlands, uppger Reuters.

RGB-sidan har avfärdat regeringens förslag som allt för tunt.

Schweiz har ett stort antal multinationella företag som har sina huvudkontor där och de är kritiska RBI och säger att de skulle leda till en ”översvämning av rättsfall”, skriver Reuters.

I Schweiz kan medborgarna tvinga fram en bindande folkomröstning om de samlar ihop 100 000 underskrifter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV