Radar · Utrikes

Etiopiska rebeller attackerar regionhuvudstad

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, visar federala styrkor som förflyttar sig vid gränsen mellan regionerna Amhara och Tigray tidigare i veckan.

Separatistiska styrkor i den etiopiska regionen Tigray har skjutit raketer mot Bahir Dar, regionhuvudstad i angränsande Amhara, enligt lokala myndigheter i den sistnämnda regionen.

Uppgifterna väcker oro för att konflikten mellan federala styrkor och den tigreanska separatistgruppen TPLF ska eskalera till ett mer omfattande krig.

Det regionala styret i Amhara tillägger att ingen skadats i raketattacken mot Bahir Dar.

Staden ligger långt från striderna i Tigray. Men de båda regionerna är sedan tidigare inbegripna i en gränstvist och enligt uppgifter från tigreanska flyktingar strider amharisk milis på regeringsstyrkornas sida i konflikten med TPLF.

Tigreanska styrkor sköt i förra veckan raketer mot två flygplatser i Amhara. De har också avfyrat raketer över gränsen till grannlandet Eritrea, som har en lång konflikt med TPLF:s ledarskap och som slöt fred med Etiopien 2018.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som mottog Nobels fredspris 2019, inledde i början av november en militärinsats i Tigray efter en dödlig attack mot federala styrkor i delstaten.

Hundratals har dödats och tiotusentals har flytt till grannlandet Sudan under striderna.