Radar · Morgonkollen

Visselblåsande läkare ”otillbörligt” hanterad

En sorgemanifestation över läkaren Li Wenliang som slog larm om virusutbrottet i Wuhan.

Polisen i viruskällan Wuhan agerade ”otillbörligt” genom att straffa den unge läkaren Li Wenliang som slog larm om utbrottet. Slutsatsen dras i en statlig utredning i Kina.

Li Wenliang ingick i en grupp läkare som delade inlägg i sociala medier där de varnade för att ett sars-liknande virus hade börjat spridas i Wuhan i december. Detta slog polisen ned på och anklagade Li Wenliang för ryktesspridning och olagliga aktioner.

Den 6 februari avled den 34-årige Li Wenliang av smittan han upptäckt. Det ledde till sorgreaktioner över hela landet. Och ilska över hur regeringen hanterat krisen. Sedan den statliga utredningen presenterats på torsdagen gick polisen ut med en ursäkt till läkarens familj – bara för att dra på sig en ny kritikstorm på Weibo, en Twitterliknande social kanal. För lite, för sent, löd kontentan av kritiken.

”Var det allt?”, skrev en uppbragd Weiboanvändare.

”Gå till graven och be om ursäkt där”, tyckte en annan.

Utredningen, gjord av landets mäktiga antikorruptionsbyrå, rekommenderar att de ansvariga poliserna ska ställas till svars för att inte ha följt korrekta procedurer när Li Wenliang fördes till en polisstation när han var sjuk.

Polisens disciplinära tillrättavisning mot Li Wenliang ska också dras tillbaka.
Utredningen av Wuhans lokala myndigheter är välsignad av Kommunistpartiets centralkommitté, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.