Radar · Nyheter

Skarpt läge för kulturlivet – 500 miljoner kronor i akut stöd

Kulturminister Amanda Lind vid dagens presskonferens.

Alla branscher och områden påverkas på något sätt av covid-19 och dess framfart, inte minst kulturen. Både stora och små arrangörer drabbas av inkomstbortfall och i dag kom beskedet att regeringen skjuter till 500 miljoner i akut stöd.

I coronavirusets spår ställs konserter och andra kulturevenemang in på löpande band. Ett ekonomiskt tapp i en bransch som redan kämpar för att få det att gå runt. I dagarna mottog regeringen ett förslag till krispaket för kulturen från KLYS, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd. Bland de prioriterade åtgärderna listas anslag till Konstnärsnämnden och Författarfonden för att frilansande kulturskapare ska kunna söka bidrag som kompensation för inkomstbortfall, samt krismedel till institutioner. Man vill dessutom att arbetslöshetsförsäkringens villkor ska ses över.

I förmiddags höll kulturminister Amanda Lind presskonferens tillsammans med kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L). Ett krispaket på 500 miljoner i akut stöd till kulturen ska täcka det direkta inkomstbortfallet för kulturarbetare- och evenemangsarrangörer. Exakt hur pengarna ska fördelas kommer att bli fråga för bedömning, och hur möjligheten till a-kassa kan utökas är fortfarande under diskussion.

– Har man haft olika typer av evenemang eller uppdrag som ställts in på grund av corona så ska man ha möjlighet att ta del av medlen. Vi vet att kulturarbetare har en väldigt svår situation när det kommer till trygghetssystem, vi bereder olika förslag och får återkomma, sa Amanda Lind i en kommentar till SVT.

Marika Lagercrantz, ordförande för KLYS, berömde regeringens agerande.

– Jag kan bara ge en eloge till att man har gjort ett så fint arbete hittills, hela kulturutskottet står bakom det här, och samarbete och solidaritet är det viktigaste. Jag är ordförande för en stor organisation och vi ska nu titta vidare på vad det här innebär i detalj. Vi hade hoppats på att arbetsmarknadsdepartementet hade varit med och kunnat ge besked angående a-kassa, men det kanske vi får se resultat av nästa vecka, sa Lagercrantz till SVT efter presskonferensen.

Thaiboy Digital skulle ha uppträtt på Slaktkyrkan den 23 april
Thaiboy Digital skulle ha uppträtt på Slaktkyrkan den 23 april. Till följd av pandemin får den och många andra spelningar skjutas på framtiden. Foto: Katarina Andersson

Speciellt för mindre arrangörer har krisen blivit kännbar, som till exempel Slaktkyrkan i klubb- och musikklustret Slakthusområdet i Stockholm. De ombokar till att börja med alla spelningar som var inbokade till och med den 28 april, och likt många andra uppmuntrar de potentiella besökare till köp av presentkort eller biljetter till konserter som äger rum i höst. Sebastian Fors är bokare på Slaktkyrkan och han säger att det behövs fler åtgärder för mindre och medelstora verksamheter.

– Vi har ju gått till att ha i princip noll kronor i intäkter just nu. Det behövs faktiska pengar, inte bara lån och anstånd som främst gynnar större aktörer.

Hans spontana kommentar på regeringens tillskjutna pengar till kultursektorn är ”välbehövligt och positivt!”. Slaktkyrkan hoppas kunna köra igång igen i maj men det är ”väldigt svårt att veta”. I annat fall kommer höstsäsongen att bli episk, lovar Sebastian Fors.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV