Radar · Nyheter

Nu straffas Swedbank för penningtvättshärvan

Swedbank kände till riskerna för penningtvätt utan att agera på den sätt man bör, konstaterar Finansinspektionen.

Swedbank accepterar den straffavgift på fyra miljarder som Finansinspektionen beslutat om. Banken erkänner att man brustit i arbetet mot penningtvätt.

– Swedbank har brustit i hanteringen av kundernas, ägarnas och samhällets förtroende. Det är besvärande och mycket allvarligt, säger Swedbanks vd Jens Henriksson i ett pressmeddelande.

Igår eftermiddag meddelade Finansinspektionen (FI) att man utöver straffavgiften ålägger Swedbank att förbättra sina system för att förebygga penningtvätt.

Det var i februari i fjol som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att minst 40 miljarder från bolag som misstänks för att tvätta pengar slussats genom banken. Bland Swedbanks kunder fanns den ökände ryska oligarken Iskander Makhmudov med kopplingar till organiserad brottslighet.

Finansinspektionen slår fast att banken känt till misstänkt penningtvätt i den baltiska verksamheten, men inte vidtagit lämpliga och tillräckliga åtgärder.

– Vår undersökning visar att den svenska ledningen inte hanterade riskerna för penningtvätt i den baltiska verksamheten på ett effektivt sätt, säger generaldirektören Erik Thedéen i ett pressmeddande.

Dessutom har Swedbank vid flera tillfällen undanhållit information från Finansinspektionen som visat på omfattningen av problemen, enligt FI.

Myndigheten bedömer att Swedbanks ekonomi är så god att nuvarande verksamhet eller kunder inte äventyras av de fyra miljarderna i straffavgift. I den senaste kvartalsrapporten redovisades en vinst för det fjärde kvartalet 2019 på 5,4 miljarder.

En estnisk brottsutredning pågår för att fastställa om penningtvätt eller annan brottslighet förekommit.