Glöd · Ledare

Nu är det dags för akut basinkomst

Nästan lika snabbt som coronaviruset sprider sig över jorden sprider sig även idén om kontanta utbetalningar direkt till folket, som en potentiell effektiv lösning på den ekonomiska kris som obarmhärtigt kommer i pandemins kölvatten.

Speciellt i USA, där Andrew Yang under det senaste året satt basinkomst på allas läppar, kommer förslag efter förslag från politiker från alla kanter om något slags emergency basic income, alltså akut basinkomst. 

50 procent av det amerikanska folket säger sig nu vara för en ovillkorlig utbetalning till alla, oavsett vad de tjänar eller om de har ett (eller flera) jobb, Bernie Sanders propagerar (inte så förvånande) för en månatlig utbetalning på 2 000 dollar till alla hushåll under coronatiden, och till och med Trumpadministrationen (mycket mer förvånande) talar nu om att skicka ut checkar till befolkningen – dels för att förhindra personlig ekonomisk ruin, men också för att hålla liv i företagen som behöver människor med pengar som köper deras produkter och tjänster.

Om det kommer bli en återkommande utbetalning eller bara en engångsåtgärd, så kallade helikopterpengar, återstår att se. Hongkong har redan tagit beslut om och delat ut motsvarande 12 500 kronor till alla invånare över 18 år, som ett åtgärd för att stimulera den stagnerade ekonomin. 

I Sverige däremot är det som vanligt helt tyst bland riksdagspartierna om både basinkomst och helikopterpengar. 500 miljarder har tryckts upp av Riksbanken och ska användas till lån för företag, och 300 miljarder har kunnat vaskas fram från staten för ytterligare hjälppaket. Hastigt presenteras exempelvis ett system där företag kan korttidspermittera sina fast anställda och få hälften av deras lön betald av staten. Men det kommer med vissa krav – exempelvis att företagen först sparkar ”ej verksamhetskritisk personal som inte är tillsvidareanställd”. Schyst. Prekariatet är i vanlig ordning utlämnade till sitt eget öde. 

Och visst. I nuläget stannar samhället upp främst på grund av att människor håller sig hemma för att inte bidra till spridningen av coronavirus. Men när den akuta smittperioden är över kommer den ekonomiska krisen fortsätta. Och inte bara på grund av att många människor fortfarande kommer vara utan jobb, utan även på grund av den långvariga otryggheten som drabbar alla nu.

Det är i det läget som basinkomst kommer göra skillnad för hur vi tar oss igenom den här tiden. Det är där en återkommande och säker grundinkomst kan göra hela skillnaden för om vi vågar lyfta blicken och tänka långsiktigt, istället för att paniskt oroa oss för hur det ska gå om ett halvår, en månad, i morgon. 

Sverige har perfekta förutsättningar för att införa basinkomst i form av negativ inkomstskatt, eftersom varje människas inkomst (eller brist på inkomst) registreras i Skatteverkets system varje månad helt per automatik, och det således direkt kan räknas ut om skatt ska dras eller ges tillbaka månad för månad. Om vi även beslutar oss för att vi behöver ha den här basinkomsten i (minst) ett år kan människor släppa sin akuta ekonomiska rädsla och börja göra framtidsplaner.  

Egenföretagare kan slippa lägga ner sina verksamheter, gigarbetare kan ta de få uppdrag denna fattiga tid erbjuder utan att behöva ta sms-lån, a-kassan och arbetsförmedlingen slipper den enorma belastning som annars är i anstormning nu. Arbetsgivare kan själva förhandla med sina anställda om minskad arbetstid utan att vara begränsade till att det enbart ska gälla tillsvidareanställda. Att även sjukskrivna, arbetslösa och studerande skulle gynnas av ett sådant tryggt system är sedan länge fastslaget. 

Förbered för basinkomst nu. Det är inte företagen som måste räddas i första hand, det är människorna. 

Trump-basinkomst är bättre än ingen basinkomst. 

Att jag har Trump på en tumme upp, vad är det som händer ens? 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV