Radar · Miljö

Latinamerika farligaste platsen för miljöaktivister

Träd som ska planteras för att rädda skogen från avskogning.

Latinamerika är den farligaste världsdelen för miljöaktivister. Minst 83 mexikanska miljöaktivister mördades mellan 2012 och 2019, samtidigt som hundratals fler har hotats, misshandlats och kriminaliserats, visar en ny rapport som The Guardian tagit del av.

Den kontinent där det är farligast att försvara natur och miljö är i Latinamerika. De länder som toppar listan på mord och trakasserier är Brasilien, Colombia, Mexiko, Honduras och Guatemala, rapporterar The Guardian.

I Mexiko har våldet rent generellt också ökat sedan kriget mot drogerna i landet inleddes 2006. Sedan 2013 har våldet ökat, efter att energireformer genomfördes. Utan att konsultera ursprungsbefolkning och lokala samhällen har stora projekt för att framställa förnyelsebar energi genomförts. En av tre attacker som inträffat sedan 2012 har riktat sig mot de som motsätter sig dessa megaprojekt – som sker på bekostnad av lokalbefolkning och rurala samhällen på landsbygden, enligt rapporten.

Våldet är enligt en talesperson för organisationen Cemed, som kartlägger attacker riktade mot samhällen som motsätter sig de stora projekten som sker på bekostnad av skogen, vattenkällor och landrättigheter, strukturellt.

Attackerna under 2019 var lägre än någonsin sedan 2012. Men under året mördades trots det 15 lokala aktivister och 25 uppges ha hotats och trakasserats, skriver The Guardian. Under 2019 var 40 procent av incidenterna i Mexico kopplade till officiella tjänstemän så som poliser, enligt Cemed.