Radar · Nyheter

Larm i corona-krisen: Barn kommer gå hungriga

När många nu tvingas stanna hemma till följd av coronaviruset är hunger en av många följder för socialt och ekonomiskt utsatta.

Utan skolmat, många hungriga barn. Nu varnar Rädda barnen för svåra konsekvenser av att många barn tvingas stanna hemma från skolan. ”All ojämlikhet mellan barn ökar när många inte kommer till skolan”, säger Maria Soares Lindberg, Rädda barnen.

För många barn och unga är skolan platsen där de kan bli mätta. När många nu tvingas stanna hemma till följd av coronaviruset är hunger en av många följder för socialt och ekonomiskt utsatta.

– För många barn och ungdomar skolmaten stommen i kosten, säger Maria Soares Lindberg, sakkunnig på Rädda barnen.

I civilsamhället pratar man nu om att mobilisera näringslivet för att ordna matpaket för dem som behöver. Rädda barnen menar att också det offentliga måste ta hänsyn till att många barn inte kommer till skolan för att de har förkylningssymptom eller för att skolan har stängt.

– Nu gäller det att se till att alla barn har mat på bordet. Man kanske måste pausa skuldsanering och höja socialbidraget, säger Maria Soares Lindberg.

Redan nu kommer också rapporter om att antalet orosanmälningar om barn som far illa går ner.

– Det är färre vuxna som ser vad som händer, säger Maria Soares Lindberg.

Samtidigt kan situationen förvärras för de barn som far illa, tror hon.

– När det finns mycket oro ökar risken för konflikter och därmed för att barn utsätts för våld.

Gymnasieskolor runt om i landet har redan gått över till distansundervisning och nu förbereder sig även grundskolor för att kunna göra det samma. Maria Soares Lindberg menar att alla barn inte kan klara att studera hemifrån.

– Distansundervisning fungerar inte för alla. Det kommer behövas fysiska miljöer där barn som behöver kan möta vuxna, säger hon.