Energi · Mat med Jenny

Jazziga vegankatter tar plats på nytt kafé i Varberg

Baguetter, frukt och grönt serveras på Veganen tillsammans med tofu, sojabitar och vegansk kebab.

Med rätter som Nat King Cole, Billie, The Satchmo, The Fitz, Charlie P och The Duke, vill nya kaféet Veganen i Varberg kombinera två passioner: veganmat och jazz.

Det är kaféet Le Juice på Kyrkogatan som bytt namn och koncept. Syre tar ett snack med Daniel Hedin, som driver Veganen.

Hur kommer det sig att ni satsat på nya konceptet med Veganen och jazzmusik?

– Veganism och djurrätt brinner starkast i mig och ända sen jag tog över driften av restaurangen i juni 2019 så har planen varit och ändra konceptet. Och ja, varför jazz? För att det är en sån go’ känsla, lite ruffigt, lite mysigt. Man kommer in till tonerna av Louis Armstrong och man vill bara slå sig ner mysa och spela lite kort och umgås. Och jag har alltid haft en liten dröm om att ha ett litet jazzhak. Det här blir min egen variant på ett sådant.

Vilka är dina bästa tips från menyn?

– Jag skulle tipsa om vår The Coltrane – bakpotatis med skagenröra. Eller varför inte vår Sal the soup med en grillad The Miller toast vid sidan om. En av våra populära desserter är vår helt hemmagjorda chokladkaka som görs av vår Agata. Är man riktigt hungrig kan man våga sig på The Nat King Cole, som är vår största sallad där man mixar själv från 30 olika ingredienser, allt ifrån pesto, baba ganoush, friterad blomkål, soltorkade tomater till sojaspett och massa grönt.

Jag får intrycket av att ni tagit steget från hälsofokus till mer djurrättsligt fokus. Stämmer det?

– Jag skulle säga att de har bägge lika stort fokus. Man mår väldigt bra av att veta att djuren mår bra. Vi alla lever här på denna planeten tillsammans och vi som har en röst måste ta steget och kämpa för dem som ej har någon. Vi alla förtjänar att leva och att må bra. För mig är det en självklarhet.