Det nya coronaviruset härstammar sannolikt från fladdermöss, med myrkotten som mellanvärd. Kina har med anledning av detta förbjudit jakt, handel, försäljning och konsumtion av vilda djur som mat – åtminstone tillfälligt.
När covid-19 slog till mot Kina i december 2019 stängdes den djurmarknad i Wuhan där spridningen av viruset startade, och över 20 000 vilddjursuppfödare har sedan dess satts i karantän, rapporterar Supermiljöbloggen.
Efter att det nya coronaviruset lamslagit stora delar av världen har Kinas nationalförsamling därtill stiftat en ny lag som förbjuder konsumtion av vilda djur i hela landet. Goda nyheter både för människor och vilda arter, tycker Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, enligt ett pressmeddelande:
– Här finns nu en stor möjlighet att djurmarknaderna stängs permanent. Men enbart ett förbud kommer inte att stoppa den illegala handeln så länge efterfrågan finns kvar. Därför måste vi jobba på mycket bredare front med att stoppa ett ohållbart utnyttjande av vilda djur för matkonsumtion och som ingrediens i traditionell kinesisk medicin.
Det nya coronaviruset härstammar troligtvis från fladdermöss, visar analyser av virusets arvsmassa. Mellanvärd antas vara myrkotten, ett utrotningshotat djur som jagas illegalt och har ätits som delikatess i bland annat Kina. Djurens fjäll används även inom traditionell kinesisk medicin.
– Ingen tradition är värd att skyddas om det bidrar till att människor drabbas och att arter utrotas. Arternas betydelse för ekosystem och biologisk mångfald och för människors hälsa måste värderas högre än priset på deras kött, tänder, ben och horn, säger Zhou Fei på WWFs Kinakontor.
En majoritet av kineserna (73 procent) äter inte vilda djur regelbundet, enligt en studie från 2014. Där uppgav 4 procent av de tillfrågade att de hade ätit fridlysta djur.
Kryphål i lagen
Även World animal protection har välkomnat Kinas förbud. Kate Nustedt, chef för organisationens arbete med vilda djur säger följande i ett pressmeddelande.
– Oavsett arten är det handeln med vilda djur och djurplågeriet bakom som bör ansvaret för detta utbrott. Det finns sätt att förhindra att detta händer igen. Sluta köpa vilda djur, döda eller levande, vare sig det är en orm, fågel eller annat vilt djur. De hör hemma i det vilda.
Ett frågetecken kring den nya lagen är om den verkligen är permanent. Efter SARS-utbrottet 2003, vars första kända fall hade ätit en maträtt bestående av orm, katt och kyckling sattes liknande åtgärder in, som togs bort när faran blåst över.
Det nya förbudet får även kritik för att endast inkludera djur som mat. Medicinskt utnyttjande av vilda djur ingår inte i Kinas nya förbud, enligt en analys från Wildlife conservation society. Inte heller vilda djur i pälsfarmer, djurparker eller forskningsanläggningar omfattas av den nya lagen. Organisationen skriver i ett uttalande att det skapar ett kryphål i lagen, och vill se den utvidgas:
”Endast genom att förbjuda den levande handeln av alla vilda fåglar och däggdjur kan vi skydda oss från framtida viruskatastrofer. Därför borde andra sorters handel även ingå i förbudet.”
Läs även: Storskalig djurhållning skapar virussmitta och pandemier (artikel från 17 mars).