Glöd · Debatt

”Välj ditt kaffe noga för biodiversitetens skull”

Konventionell kaffeodling medför rovdrift på både miljö och människor.

DEBATT Den 22 maj är det FNs internationella dag för biologisk mångfald. Något vi svenskar konsumerar mer än nästan någon annan befolkning i världen är kaffe. Just kaffe, odlat på ett konventionellt sätt, är ett stort hot mot biodiversiteten. När det kommer till agroekologiskt odlat kaffe däremot, är situationen helt annorlunda. Det är dags att vi öppnar ögonen för vad som händer med människor, djur och växter runt omkring oss på bekostnad av vårt dagliga koffein-intag, och förändrar sättet vi tänker på kring livsmedelsproduktion i allmänhet. För det finns ett bättre alternativ!

2005 kom Swedwatch ut med en rapport från Brasilien, som den största delen av det kaffe vi dricker i Sverige kommer ifrån. Rapporten visade på allvarliga missförhållanden som barnarbete, tvångs- och slavarbete, urusla löner, ingen socialförsäkring, giftiga bekämpningsmedel, och förödande konsekvenser för biodiversiteten. 2010 kom en uppföljare, som visade att om situationen hade förbättrats något var det tack vare fackförbund och lagstiftning. Däremot hade de stora inköparna, till exempel ägarna av Gevalia och Zoegas, varken skärpt sina krav eller kontroller på hur bönorna de köper har producerats.

I området kring El Cairo i regionen Valle del Cauca i Colombia främjar miljöorganisationen Serraniagua odlande av agroekologiskt kaffe. Att odla agroekologiskt är mycket mer än att odla ekologiskt. Det handlar inte bara om att fortsätta som vanligt fast utan kemikalier – det är en vision, en rörelse med politiska, sociala och miljömässiga följder. Syftet är inte förbättra konventionellt odlande utan att ersätta det med något helt annat – för planetens skull och vår egen. I stället för att skövla regnskogen på Andernas sluttningar, odlar man kaffet småskaligt i harmoni med den. I skuggan från större träd, som bananträd, apelsinträd och kakaoträd, växer kaffebusken skyddad både från solen och jorderosion, då trädens rötter stabiliserar jorden under kraftiga regn. Näring från den omkringväxande skogen eliminerar behovet av kemisk gödning, och skadeinsekterna håller sig på en oskadlig nivå i en naturlig miljö.

Det industriella jordbruket har misslyckats. Jord- och skogsbruk är skyldiga till 24 procent  av världens utsläpp av växthusgaser. På grund av mänsklig aktivitet har 75 procent  av landmiljöerna och 66 procent  av havsmiljöerna förändrats kraftigt. En miljon av jordens djur- och växtarter riskerar att utrotas! Den biologiska mångfalden håller på att kollapsa, till förmån för monokultur och storskalighet. Människor runt om i världen måste inspireras och lära av dem som lever i harmoni med naturen. För i slutändan kommer allt vi behöver därifrån, och utan den har vi ingen framtid.

Framtidsjorden arbetar med Serraniagua och andra lokala organisationer i Indien och Latinamerika för att stödja utveckling på en socialt rättvist och ekologiskt hållbar grund, med vad kan man göra själv? Det fina är att mat är något som vi köper ofta, och våra val gör stor skillnad. Om vi börjar prioritera bättre mat över Thailandsresor och nya mobiler varje år, kommer både vi och planeten snart att må bättre!

• Köp först lokala produkter som är i säsong, sedan svenskt, rättvisemärkt och ekologiskt. På många platser finns gårdsbutiker och bondens egen marknad.

• Leta upp butiker som satsar på direktkontakt och bra produkter, och som inte pressar priserna på producenternas bekostnad.

• Det finns mycket online, till exempel rosterier som erbjuder prenumeration eller kaffebrev på specialkaffe från noggrant utvalda gårdar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV