Radar · Integritet

Transfientlig lag klubbad i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán möter hård internationell kritik för sin inställning till demokrati och mänskliga rättigheter.

I Ungern blir det nu förbjudet att anpassa sitt juridiska kön efter könsidentiteten. På tisdagen klubbades den internationellt kritiserade lagen i parlamentet.

Förutom att man inte längre kommer kunna ändra sitt juridiska kön ska könet enligt den nya lagen framgå i alla officiella dokument. Amnesty international pekar på att det riskerar leda till mer våld och trakasserier när människor tvingas exponera sin transidentitet i det offentliga livet.

– Det här beslutet knuffar Ungern tillbaka till mörkare tider och innebär en kränkning av rättigheter för trans- och intersexpersoner. Det kommer inte bara att utsätta dem för ännu mer diskriminering utan också fördjupa en redan intolerant och fientlig inställning mot hbtqi-personer i landet, säger Krisztina Tamás-Sáróy, researcher för Amnesty International i ett pressmeddelande.

Kritiken mot den ungerska regeringens inställning till demokrati och mänskliga rättigheter har varit omfattande den senaste tiden. I början av maj röstade det ungerska parlamentet nej till att ratificera Europarådets konvention mot kvinnovåld, den så kallade Istanbulkonventionen. Enligt Victor Orbáns regering stödjer konventionen ”en destruktiv könsideologi” och ”illegal migration”.

I slutet av mars godkände parlamentet en lag som gett Orbáns regering rätt att på obestämd tid styra med dekret under coronakrisen. Efter massiv internationell kritik backade dock Viktor Orbán och i nästa vecka väntas parlamentet rösta för att avsluta lagen.