Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. Militärer på gatorna i Chile. I arbetarkvarteren i stadsdelen El Bosque i Chiles huvudstad Santiago, har soldater i bepansrade fordon har satts ut sedan demonstranter drabbat samman med polis. 
Burundi håller allmänna val i dag. Jesper Bjarnesen, Afrikaforskare, tror att det är helt osannolikt att någon annan än regeringspartiets kandidat kan vinna.
”Ända sedan 2015 har regeringspartiet gjort allt i sin makt för att marginalisera oppositionen, isolera landet internationellt.”
Burundi räknas som ett av världens fattigaste länder. 
En person som arbetade på en minkfarm i Nederländerna smittades med det nya coronaviruset av en mink, uppger landets jordbruksminister Carola Schouten i ett brev till parlamentet.
 
I dag händer:
Ekologisk växtodling 2019
20/5 Statistiska centralbyrån  presenterar statistik som visar arealer jordbruksmark som brukas med ekologiska produktionsmetoder fördelat på åkermark, betesmark samt grupper av grödor. I statistiken redovisas även antal berörda företag. Både arealer och antal företag redovisas per län och för riket. Tid: 09:30.

Video-möte med Sydafrika
20/5 EU: Kommissionsordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordföranden Charles Michel håller videotoppmöte med Sydkorea (preliminärt).

EU-kommissionens livsmedelsstrategi
20/5 EU: Kommissionen presenterar sin nya livsmedelsstrategi, ”från gård till gaffel”.

EU-kommissionens vårpaket
20/5 EU: Kommissionen väntas presentera sitt ekonomiska vår paket.

"Det finns böcker där ryggen och omslaget är de utan jämförelse bästa delarna." – Charles Dickens (1812–1870), brittisk författare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag firas Kameruns nationaldag, även kallad Republikens dag, till minne av att den före detta brittiska delen och den tidigare franska halvan av Kamerun enades under en gemensam författning 1972. Området blev under 1800-talet en tysk koloni men efter första världskriget delades den i en fransk och en brittisk del då förlorarstaten Tyskland miste sina kolonier.

I dag firas också IT-chefens dag, Internationella bi-dagen och Williams syndromdagen.
 

DET HÄNDE DÅ

För 65 år sedan, 1955, beslutade riksdagen om folkomröstning om högertrafik. Vid höstens val vann dock vänstertrafikanhängarna klart. Tolv år senare, 1967, infördes ändå högertrafik, då folkomröstningen bara var rådgivande.

För 90 år sedan, 1930, brann det norska kronprinsparets hem Skaugum ned på två timmar. Det hände bara ett år efter att kronprins Olav gift sig och bosatt sig där med den svenska prinsessan Märtha, dotter till prins Carl, yngre bror till Gustav V.

100…

…miljarder kronor rikare blev aktieägarna i bolagen på Stockholmsbörsen efter vårens aktieutdelningar för 15 år sedan, 2005. Det var en ökning med 60 procent jämfört med året före, enligt SVT:s Rapport.