Radar · Miljö

Thunberg får mångmiljonpris för sin miljökamp

Klimataktivisten Greta Thunberg tilldelas Gulbenkian-priset.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg tilldelas Gulbenkian-priset för mänskliga rättigheter på grund av sina insatser i miljöfrågan, skriver portugisiska medier. ”Jag är otroligt hedrad och extremt tacksam över att ha fått priset”, säger Thunberg i en video på sitt Instagramkonto.

”Sättet som Greta Thunberg lyckas mobilisera den yngre generationen för klimatet och hennes ihärdiga kamp för att ändra på status quo gör henne till en av de mest betydelsefulla personerna i vår tid” säger prisjuryns ordförande och Portugals tidigare president Jorge Sampaio i ett uttalande.

Gulbenkian-priset i vetenskap har delats ut sedan 1976 och 2012 började man belöna personer även i kategorin mänskliga rättigheter.

Den 17-åriga svenskan säger i en video på sitt Instagramkonto att hon är hedrad över att få motta priset.

– Det betyder mycket för mig och jag hoppas att det kommer hjälpa mig att göra mer gott i världen. Det är mer pengar än jag kan föreställa mig, säger Thunberg i videon.

Prispotten på en miljon euro, motsvarande ungefär tio miljoner svenska kronor, kommer att gå till organisationer och projekt som arbetar för en hållbar värld. Ett av de första projekten som får pengar av Thunbergs stiftelse är SOS Amazonia som jobbar med att bekämpa covid-19 i Amazonasregionen.