Radar · Utrikes

Storbritannien väntas skrota Hongkong-avtal

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.

Storbritannien kommer att riva upp sitt utlämningsavtal med Hongkong, rapporterar The Times och The Telegraph. Anledningen är bland annat den nya säkerhetslag som Kina har infört i staden.

Utrikesminister Dominic Raab väntas meddela regeringens beslut i parlamentet på måndagseftermiddagen. Utrikesdepartementet har inte kommenterat uppgifterna och det vill inte heller utbildningsminister Gavin Williamson göra. Han säger däremot att Storbritannien alltid är redo att markera mot Kina när det anses nödvändigt.

– Vi vill arbeta med Kina och vi kommer alltid att vilja arbeta med Kina – det är en viktig spelare på världsplanen. Men vi måste alltid, och kommer alltid att vara öppna med när vi tycker att de gör saker som är fel, säger Williamson till Sky News.

Lagen som trädde i kraft vid månadsskiftet har fördömts av flera länder och har bland annat fått USA att slopa Hongkongs förmånliga handelsstatus.

Kina varnar

Efter uppgifterna från London uppmanade Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, på måndagen Storbritannien att inte följa fel väg. Wang säger att Kina kommer att agera mot åtgärder i den tidigare brittiska kolonin som rör Kinas inre angelägenheter.

Kinas ambassadör i London har också varnat britterna för att införa sanktioner mot Kina eller kinesiska medborgare, likt dem USA tagit fram.

– Om den brittiska regeringen går så långt att de inför sanktioner mot några individer i Kina kommer Kina definitivt att komma med ett resolut svar, sade ambassadören Liu Xiaoming till BBC.

"Grova och flagranta brott"

Dominic Raab själv har inte heller bekräftat att utlämningsavtalet ska rivas upp men säger till BBC att regeringen var klar med en översyn om vilka åtgärder Storbritannien kan ta mot Kina.

Förutom de nya säkerhetslagarna reagerar britterna på behandlingen av uigurer i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina och anklagar landet för att hålla inne med hela sanningen om coronaviruset.

– Det är uppenbart att det pågår grova och flagranta brott mot mänskliga rättigheter. Det är djupt, djupt oroande. De rapporter vi får om tvångssteriliseringar och omskolningsläger liknar saker vi inte har sett på väldigt länge, sade Raab om behandlingen av uigurer.

Tidigare i juli har Australien och Kanada lämnat sina utlämningsavtal med Hongkong.

Fakta: Hongkongs nya lag

• Vid månadsskiftet juni-juli trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.
• Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.
• Lagen har fördömts av en lång rad länder som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som fastslogs när den forna brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997.
• Principen skulle enligt överenskommelsen med Storbritannien gälla till 2047 och ska garantera Hongkong ett visst mått av demokratiskt oberoende samt större press- och yttrandefrihet i Fastlandskina.
TT