Radar · Integritet

I Haparanda lyfts hbtq på agendan

Norrbotten brukar räknas som ett av nio landskap i Norrland.

Hur är det att växa upp som hbtq-person i Haparanda? Det kommer fem sommarjobbande ungdomar i Haparanda ta att reda på. Kommunen fick uppdraget av Region Norrbotten.

– Syftet är att öka medvetenheten om det normativa tänkandet kring kön, genus och heteronormen och helt enkelt att starta förändringsprocesser i samhället när nu pride ställs in på grund av covid-19, säger Julia Jokiaho, projektledare på arbetsmarknadsenheten i Haparanda kommun, till Sveriges radio.

Med projektet vill kommunen bidra till att lyfta frågan på agendan, menar hon.

– I det här jämställdhetsprojektet ska ungdomar fotografera och samla in berättelser från hbtq-personers upplevda erfarenheter av att växa upp i Haparanda, säger hon.

Både globalt och i Sverige har många prideparader och event skjutits på framtiden, andra sker digitalt. Stockholm pride blir i år en livesänd festival med seminarier och artistframträdande den 31 juli till 2 augusti.

För en vecka sedan omvaldes den social- och nationalkonservative presidenten Andrzej Duda i Polen. Under sin valkampanj gick Duda till attack mot hbtq-rörelsen och kallade bland annat ”EU:s hbtq-ideologi ett större hot mot Polen än vad kommunismen var en gång i tiden”.

I fredags släppte Stockholm pride ett ”solidaritetsarmband” för att samla in pengar till en fond som används för att stötta prideorganisationer i länder hbtq-personers rättigheter hotas. I ett pressmeddelande skriver föreningen att 2019 stöttades Tbilisi Pride i Georgien, Sofia Pride i Bulgarien och den första prideparaden i Sarajevo i Bosnien.

”Det är en skrämmande och snabb utveckling så nära som på andra sidan Östersjön, och vi vet att konservativa och högerextrema krafter runt om i världen inspireras av dessa ledare. Vunna fri- och rättigheter får aldrig tas för givna utan kräver aktivt arbete för att upprätthållas, vilket situationen i länder som Polen och Ungern visar. Det är oerhört viktigt att stötta priderörelsens arbete i detta läge”, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm pride.

Läs även: Digitala rum – både en ”platsbyggd garderob och dörröppnare”