Radar · Inrikes

Hemligt vilka företag som fått 27 miljarder i bidrag

Det var Tillväxtverket som i mars i år fick uppdraget av regeringen att hantera utbetalningarna av stödet för korttidsarbete.

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att det är sekretessbelagt vilka företag som fått ta del av stödmiljarderna för så kallat korttidsarbete.

27 miljarder har delats ut till företag sedan i mars då regeringen införde korttidspermitteringsstöd. Drygt 74 000 beslut har fattats, men vilka företag som fått stödet är hemligt. Högsta förvaltningsdomstolen har nu avgjort frågan. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det är Journalisten Ola Westerberg som försökt få ut uppgifterna om vart skattepengar gått. Till företag i kris eller om miljarderna hamnat i orätta händer.

– Vi som skattebetalare vet inte var våra pengar går till. Är det rimligt? Vi kan inte ens ta ställning till om ett stort stöd till ett visst företag var rimligt eller inte för att vi har ingen insyn, säger Ola Westerberg, till Sveriges radio.

Enligt Tillväxtverket hindrar offentlighets- och sekretesslagen dem att ge ut uppgifterna.

– De här uppgifterna kan inte röjas utan att det skulle innebära skada för arbetsgivaren, säger Malin Lindell Riis, chefsjurist på Tillväxtverket, som är den myndighet som handlägger ärendena, till Sveriges radio.

Enligt yttrandefrihetsexpert, Nils Funcke, krävs en lagändring om uppgifterna ska kunna bli offentliga. Till Sveriges radio säger han att det finns ett starkt allmänintresse för lätta på sekretessen och att all erfarenhet visar att myndigheternas egna kontroller inte är tillräckliga, utan det är mycket viktigt att massmedia kan gå in och granska.