Zoom

Guide till alternativa amerikanska medier

Democray Now! är en de mest pålitliga och seriösa alternativa nyhetsförmedlarna i USA.

Amerikansk politik är mycket mer än bara Biden och Trump. Men det kan vara svårt att hitta information som inte är tillrättalagd och genomkommersiell. Jerker Jansson delar med sig av några tips på medier som står relativt fria.

Det politiska dramat i USA är spännande. En klassisk strid mellan Demokraterna och Republikanerna är igång inför presidentvalet i november, men under våren och sommaren har en annan aspekt av amerikansk politik aktualiserats. Radikala grupper, rättighetsrörelser och olika progressiva, vänsterliberala och till och med socialistiska rörelser har blivit alltmer synliga också i mainstream-medierna.

Svenska medier rapporterar en hel del från USA, men det blir ofta journalistik från ovan, som accepterar det status quo som länge har rått i landet. I spåren av Black lives matters-rörelsen har vi fått se ett annat USA, det där vanligt folk bor. Det är en verklighet som inte alltid får utrymme i de stora medierna, men det finns alternativa medier och till och med public service också i USA.

Många människor i USA konsumerar nyheter via kabelteve där en mellanform mellan nyheter och propaganda dominerar. Nyhetsvärdarna tar tydlig ställning i olika frågor och det kan vara svårt att sortera fakta från åsikter för någon som inte kan koderna. En del av dem, som de relativt balanserade ABC och NBC går att se live på nätet. Många av de stora kabeltevenyhetsprogrammen lägger också regelbundet ut nyheter på Youtube.

Public service

Radio och teve fri från kommersiell och statlig påverkan, ungefär som SR och SVT, finns också i USA. Det är i alla fall vad PBS, Public Broadcasting Service som sänder teve, och NPR, National Public Radio, ägnar sig åt. Båda är ickekommersiella och fungerar bland annat tack vare bidrag från stiftelser och från individer.

Båda bolagen har lokala redaktioner över hela landet, men sänder också rikstäckande nyheter och program. PBS nyhetsprogram PBS Newshour är välbalanserat och seriöst. Just nu har PBS också en kortfilmsfestival. Newhour och bidragen till festivalen går att se online.

The Young Turks är en av de mest populära progressiva kanalerna på Youtube
The Young Turks är en av de mest populära progressiva kanalerna på Youtube. Skärmdump från Youtube.

Youtube-kanaler

Om åsikter blandas med nyheter i amerikansk kabelteve är läget ännu otydligare på Youtube. Där finns kanaler för det mesta i åsiktsväg också för progressiva och radikala människor. Många kanaler sänds också av olika tevestationer ute i landet, men för den som inte bor i USA är det ofta enklast att följa dem på Youtube.

The Young Turks, TYT,  är ett vänsternätverk som har flera kanaler på nätet som inte bara handlar om politik, utan också populärkultur, vetenskap, sport och andra sociala fenomen. Nätverkets centrum är nyhetsprogrammet The Young Turks som finns på flera plattformar, förutom Youtube bland annat på iTunes, Instagram och Facebook.

Programmet är ganska högljutt och påtagligt vänsterliberalt och erbjuder en betydligt större mängd åsikter än nyheter. Cenk Uygur som är en av grundarna av nätverket är en av de fasta programledarna. Uygur som har kandiderat till representanthuset är typen som kan öppna munnen när som helst och snacka oavbrutet i en halvtimme. För den som vill ha en bred alternativ bild av amerikansk politik är TYT en bra början.

David Pakman är härlig. Det finns inget bättre sätt att beskriva honom. Pakman är som TYT inte tokvänster, han skulle knappas upplevas som särskilt radikal i Sverige, men i ett land där den socialistiska vänstern är svag uppfattas liberala åsikter som radikala. Pakman tillhör en relativt ung generation amerikaner som förespråkar en utbyggd välfärdsstat och som har progressiva åsikter kring ras, kön, sexualitet och liknande.

Beau of the Fifth column är ett alias för den frihetlige journalisten och fritänkaren Justin King. En av mina verkliga favoriter på Youtube. Han kallar sig journalist, men i sina videor står han mest i ett garage och tänker högt. Han kommer från en militärfamilj och har själv också arbetat i militär verksamhet. Den som kollar in honom kommer snart att inse att han är motsägelsefull. Som han själv ofta påpekar ser han inte ut som sina åsikter, men han utgör en kunnig och spännande röst; anarkist och aktivist.

Richard Wolff är marxist och professor i ekonomi vid The University of Massachusetts Amherst. Han dyker upp här och där i program i alternativa teve- och radiostationer, men har också en egen kanal på Youtube. Han är också värd för programmet Economic Update som sänds en gång i veckan https://www.youtube.com/user/democracyatwrk.

Democracy Now! började som ett radioprogram 2001, men nuförtiden sänds nyhetsprogrammet både i radio och teve. Programmet sänds dagligen under veckorna och leds av Amy Goodman som också var med och skapade det och av Juan González. Programmet är redigt och tydligt och gästas av intressanta människor med liberala och socialistiska åsikter. I botten finns ett tydligt människorättsperspektiv som ofta visar sig i reportage och andra inslag.

Tidningar och tidskrifter

The Hill är inte en radikal tidning men det är en av de bästa informationskällorna för det som händer i amerikansk politik. Åtminstone för den som inte prenumererar på The New York times eller Washington post. The Hill skildrar det politiska livet i Washington DC främst med närsynt blick. Ingenting av betydelse händer i huvudstaden utan att det hamnar i The Hill.

Common Dreams är en progressiv nyhetssajt som har funnits i mer än tjugo år. Mycket av materialet är åsikter, men då och då dyker det upp intressanta reportage här. The Intercept och Truthout är två snarlika nyhetssajter med tydlig radikal prägel.

Jacobin är en socialistisk tidskrift tidskrift vars tryckta utgåva kommer en gång i kvartalet och har 60 0000 prenumeranter. Magasinet och hemsidan är den bästa källan för klassiskt socialistiska texter från USA. Även om hemsidan inte är direkt inriktad på snabba nyheter publicerar de ofta kommentarer kring dagsaktuella händelser.