Radar · Politik

Delade meningar om polisen som garant för allas säkerhet

Medan vissa anser att polisen behövs för att skapa trygghet hävdar andra det motsatta – att polisen snarare är en del av statens våldsmakt.

Polisens arbete präglas av strukturell rasism och kåren borde reduceras, skriver forskarna Ida Nafstad och Amin Parsa i en debattartikel i Sydsvenskan. Inlägget har bland annat kommenterats av SvD:s ledarskribent Ivar Arpi och Göteborgs polischef.

Ida Nafstad och Amin Parsa, forskare vid rättssociologiska institutionen på Lunds universitet, argumenterar i en debattartikel publicerad i Sydsvenskan för att polisen måste reduceras och att deras arbetsmetoder är systematiskt rasistiska.

Forskarna exemplifierar bland annat genom teknologi som reproducerar fördomar om ras, ålder och kön. Polisen är enligt de båda forskarna statens våldsmakt och samhällets resurser skulle kunna användas bättre och mer effektivt om de omfördelades. Det så kallade rom-registret är ett av de exempel som de lyfter fram, men också de stora och diskriminerande felmarginalerna som ny teknik ofta har.

”Vi påstår att bara minimala problem i samhället behöver lösas med hjälp av en våldsmakt och att största delen av polisen därför kan skalas bort. Alternativet till dagens rasistiska polisarbete är alltså att nedmontera polisen. Rättvisa, trygghet och säkerhet skapas genom investeringar i lokala initiativ, utan straffande syften”, skriver Ida Nafstad och Amin Parsa i Sydsvenskan. Debattartikeln har väckt reaktioner på Twitter.

Diskussionen som Ida Nafstad och Amin Parsa för tar sitt avstamp i en liknande diskussion i USA, som blossat upp och fått stor uppmärksamhet efter polismordet på George Floyd. På engelska kallas det för ”defund the police” – vilket betyder att man helt eller delvis slutar finansiera polisen eller att de ekonomiska resurserna fördelas om till andra samhällsfunktioner än poliskåren. Målet för de flesta som menar att polisen ska få mindre resurser är ett helt nytt säkerhetssystem där medborgarna istället ingår, men variationer förekommer. I Minneapolis, där Floyd mördades, har en omstrukturering av polisen påbörjats.

Philip McHarris, sociolog vid Yale universitet, säger till CNN att det råder delade meningar inom den ”defund the police”-rörelse som nu vuxit i USA. Alternativa sätt att uppnå trygghet och säkerhet är fokus – men hur det ska uppnås finns det olika tankar kring.

– Många svarta amerikaner och andra färgade personer känner sig inte skyddade av polisen, säger Philip McHarris enligt CNN.

Reaktioner på Twitter

Samma dag som debattinlägget om att nedmontera den svenska polisen publicerades i Sydsvenskan skrev Svenska dagbladets ledarskribent Ivar Arpi en ledartext på SvD. Där kallade han i hårda drag Social justice-rörelsen, där de pågående Black lives matter-protesterna ingår, för ett tankevirus som sprider sig som en pandemi över världen.

Arpi publicerade en skärmavbild och kommenterade forskarnas inlägg med att skriva:

”Det var väl bara en tidsfråga innan det kom hit.” 

Erik Nord, polischef i Göteborg, kommenterar i en tråd på Twitter Ivan Arpis inlägg:

”Tyvärr inte ovanligt att politisk aktivism, hjälpligt maskerad till vetenskap, frodas vid universitet och högskolor. De flesta hade nog hellre sett fler poliser på gatan än skattefinansierad aktivism i akademin”, skriver Göteborgs polischef Erik Nord, tweeten har i skrivande stund delats vidare 483 gånger.

I trådarna som följer råder det delade meningar om Nords uttalande är passande för en polischef och om forskarnas slutsatser – om att svenskt polisarbete präglas av rasism och att polisen som våldsmakt bara behövs för en mycket liten del av samhällsproblemen – är korrekt eller inte.

”En polischef i Hessen, Tyskland har precis avgått. Det borde du också göra efter detta högerextremt konspiratoriska uttalande”, skriver en användare.