Radar · Miljö

Dags för skostrejk för klimatsmart omstart

Istället för ogenomtänkta stödpaket vill arrangörerna se en omstart under coronakrisen som ”sätter människor och miljö främst”.

Till helgen är det dags för nya ”skostrejker”, på minst 25 olika platser i Sverige. Fokus denna gång är att uppmana till att stödpaketen som förhandlas fram i kölvattnet av covid-19 ska vara klimatsmarta och hållbara.

Första nationella skostrejken genomfördes den 30 maj och initiativet kommer från SaturdaysForFuture (SFF) och lokala FridaysForFuture (FFF)-föreningar. Den här gången är även USA och Kanada med på tåget.

 – I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir skostrejken ett sätt att påminna politikerna hur bråttom det är att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Alternativet är skenande klimatförändringar, att stora delar av planeten blir obeboelig och att hundratals miljoner människor tvingas på flykt, säger Petra Palmén på SaturdaysForFuture och initiativtagare till strejken i ett pressmeddelande.

Istället för ogenomtänkta stödpaket vill arrangörerna se en omstart under coronakrisen som ”sätter människor och miljö främst”. I praktiken handlar det bland annat om att stimulansåtgärder ska skapa arbeten inom hållbara framtidssektorer och att människor ska få hjälp att byta riktning och skola om sig.

De påpekar också att vi måste lämna fossilekonomin bakom oss; alla offentliga stöd till fossil verksamhet måste upphöra.

– Vi behöver välja det ”nya” normala efter krisen, eftersom det tidigare normala förde oss mot en global upphettning. Utsläppen behöver minska markant och vi medborgare behöver hjälp med att välja hållbara alternativ, säger Anna Bokström, klimataktivist på FridaysForFuture Malmö i ett pressmeddelande.

Initiativtagarna uppmuntrar deltagarna att genomföra skostrejken ensamma eller med max 6-8 personer per plats.

För mer information: https://klimataktion.se/2020/06/30/skostrejk-25-juli/