Radar · Nyheter

Statliga Apoteket köper del i nätläkarföretag

Doktor 24 ägs till 80 proccent av Investor.

Det statligt ägda Apoteket köper in sig i nätläkarföretaget Doktor 24, något som får kritik från Elinor Odeberg, socialdemokrat i Region Stockholm: ”Det sticker i ögonen”, säger hon till Dagens arena.

I veckan meddelade Apoteket att de blir minoritetsdelägare i den digitala vårdgivaren Doktor 24, vars största andel ägs av Investor.

– Vi vill öka stödet till våra kunder, inte minst de stora grupper som medicinerar för kroniska sjukdomar. De ska snabbt komma igång med sin behandling och med nya tjänster vill vi hjälpa människor att lättare följa sin ordinerade läkemedelsbehandling, säger apotekets vd Ann Carlsson enligt ett pressmeddelande.

Affären får nu kritik av Elinor Odeberg, socialdemokratisk ledamot i regionfullmäktige i Stockholm.

– Klart att det sticker i ögonen att ett statligt ägt bolag köper in sig i ett privat nätläkarföretag som dränerar regionen på resurser som behövs i den verkliga sjukvården, säger hon till Dagens arena.

Hon ser flera problem med den privatägda nätläkarvården:

– Det jag ser som en risk är att vi får fortsatta problem med slarvig antibiotikaförskrivning och okynneskonsumtion av vård, som alltså inte avlastar den verkliga vården.