Radar · Nyheter

Mer pengar till välfärden i år

Karolina Skog (MP), Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson S) och Mats Persson (L) presenterar nya satsningar under en pressträff i riksdagens presscenter.

Kommuner och regioner får fem extra miljarder i år. Även rättsväsendet får ett extra tillskott har regeringen, C och L enats om. Men hotet från oppositionspartierna är inte avvärjt.

– Redan nu får kommuner och regioner löfte om extra satsningar för 2020.
Det är lämpligt att ge kommuner och regioner besked redan nu så att de har möjlighet att planera sin verksamhet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

3,5 miljarder ska gå till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna. Enligt Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström handlar det för en snittkommun om tolv miljoner kronor extra.

Pressas av oppositionen

Regeringen och samarbetspartierna har pressats av oppositionen att komma med ett snabbt besked om att kommuner och regioner ska få extra pengar.
Sedan förra veckan förhandlar V med M och KD i syfte att komma överens om mer pengar till välfärden via ett initiativ i riksdagen.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att det som utlovats inte är tillräckligt:

– Vi anser att vi har ett ansvar att hindra varenda neddragning som går, säger hon under en pressträff, angående förhandlingarna om mer pengar till välfärden. Vi kommer att fortsätta våra förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Och Moderaterna tänker fortsätta att förhandla med Vänsterpartiet om mer pengar till kommunerna. Vi ser fortfarande ett behov av pengarna här och nu. Det behovet kvarstår. Därför kommer vi att fortsätta att förhandla med Vänsterpartiet, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

"Räcker inte"

KD-ledaren Ebba Busch är inte heller nöjd med dagens besked.
– Det januaripartierna i dag lite yrvaket har gett besked om räcker inte, säger hon. Välfärden behöver mer, krisen är så pass djup. Vi är nu beredda att gå in i skarpa förhandlingar med de andra partierna och köra över regeringen via riksdagen.

M har krävt tre extra miljarder till välfärden, vilket har fått stöd av SD, KD kräver 6,7 miljarder och V minst tio miljarder kronor.

SKR välkomnar

Även Sveriges kommuner och regioner (SKR) har bedömt att behovet är större än vad de nu får, men välkomnar ändå beskedet om ytterligare fem miljarder kronor.

– Det viktiga är att bidragen är generella och inte riktade till särskilda satsningar då behoven i olika kommuner och regioner ser olika ut, anser Annika Wallenskog, chefsekonom vid SKR.

Rättsväsendet kommer också att få extra pengar – 750 miljoner kronor – i samband med vårändringsbudgeten i april.

– Det gör vi för att vi ser behoven och den fasansfulla utvecklingen, men också för att vi ser saker vi skulle kunna göra här och nu som skulle få effekt, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för L.

Domstolar får mer

Pengarna till rättsväsendet går till flera olika myndigheter. Domstolsväsendet får drygt 400 miljoner bland annat för att kunna minska handläggningstiderna. Beloppet inkluderar 180 miljoner kronor till Migrationsdomstolarna för att kunna minska handläggningstiderna.

Statens institutionsstyrelse (SIS) tillförs 250 miljoner kronor, men även Säpo, Kriminalvården och Rättsmedicinalverket får mer pengar.

Besked om hur satsningarna ska finansieras kommer i vårpropositionen, enligt finansministern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV