Radar · Morgonkollen

Kraftig ökning av mystiskt virus oroar

Passagerare kontrolleras på flygplatsen i Hongkong.

Den kraftiga ökningen av personer som smittats av det mystiska virusutbrottet ökar oron, enligt forskaren Alexandra Phelan. Hon räknar med en fortsatt stor ökning av fall, både inom Kina och till utlandet. – Antagligen smittar sjukdomen från människa till människa, säger hon.

Kina rapporterar att 139 nya fall av den sarsliknande lungsjukdomen upptäckts i helgen. En tredje person rapporteras också ha avlidit i sjukdomen. Beskedet kommer dagen efter att Kinas hälsodepartement uppgav att utbrottet var under kontroll.

– Den här nya informationen har definitivt ändrat synen för oss inom folkhälsan. De 139 nya fallen gör att det är fler än 200 fall i Kina. Vad som är bekymmersamt är att det sannolikt rör sig om spridning från människa till människa, säger Alexandra Phelan, forskare i global hälsa med inriktning på infektionssjukdomar vid amerikanska Georgetown University.

"Inget dåligt jobb"

Eftersom det rör sig om ett virus i corona-familjen är det väntat. Tidigare har patienter smittats av djur eller från något miljörelaterat på en marknad i Wuhan, eller då anhöriga tagit hand om drabbade och därmed varit väldigt nära dem, enligt henne.

– En annan sak är att 170 patienter i Wuhan fortfarande vårdas på sjukhus. Det väcker frågan om det finns fler oupptäckta fall i samhället, vilket är troligt, liksom om personer som inte visar symptom kan vara smittsamma. Jag skulle säga att de senaste 24 timmarna har ökat oron, säger Phelan.

Enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London, som publicerades i fredags, kan så många som 1 700 personer ha smittats. Alexandra Phelan tror att den siffran kan stämma.

– Vad vi ser i dagens data är konsistent med den uppskattningen, även om den rapporterade siffran är lägre. Det betyder inte nödvändigtvis att Kina gör ett dåligt jobb eller inte delar med sig av data. Det hör till sakens natur att man inte fångar upp alla fallen, säger hon.

En orsak till det är att sjukdomens symptom liknar andra vanliga sjukdomar, som influensa, med hosta och feber, vilket gör diagnosticering svårare. I en del fall utvecklas sjukdomen till lunginflammation.

– Det är influensasäsong i Kina och övriga norra halvklotet, och dessutom är det en rad andra sjukdomar som påverkar luftvägarna som florerar. Det är de här allvarliga fallen, med lunginflammation och lungkollaps, som uppmärksammas, säger hon.

Oro inför nyåret

Två av de nya fallen upptäcktes i Peking, och en i Guangdongprovinsen i södra Kina, vilket tyder på spridning utanför Wuhan, den stad där sjukdomen upptäcktes.

Dessutom är fem patienter i provinsen Zhejiang i östra Kina i karantän och vårdas för problem med luftvägarna, men om de smittats av det aktuella viruset är ännu inte bekräftat, rapporterar Reuters.

– Vi är mitt i chunyun, resandet inför det kinesiska nyåret. Vad vi har är tre miljarder resor som kommer att genomföras under perioden, majoriteten med bil, följt av tåg och sedan flyg. När folk reser runt i Kina och internationellt ökar risken för fortsatt spridning, säger Phelan.

Enkla tips

Kina har laddat upp gensekvensen på viruset, vilket gör att andra länder kan kontrollera eventuella misstänkta fall. Alexandra Phelan säger att mer analys av viruset behövs, för att se om det förändras, och lära sig mer om de grundläggande egenskaperna – varifrån det kommer och hur det sprids.

Trots den kraftiga ökningen av fall säger Phelan att risken för den breda allmänheten antagligen är låg, och att man kommer långt med vanligt vett.
Kontakta vården om du har symptom och befunnit dig i Wuhanområdet.

– Tvätta händerna, se till att hosta i armvecket, och undvik kontakt med andra sjuka, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV