Glöd · Debatt

Replik till Rasmus Ling om avlyssningslagen

En avlyssningsdetektor att sätta i telefonen fanns till salu i USA 1966.

DEBATT Rasmus Ling ger sken av att det bara handlar om pedofili och väldigt grova brott. Men samma dag som riksdagen biföll den nya lagen om dataavläsning publicerade Aftonbladet en artikel om en mamma som döms till två års fängelse för att felaktigt ha rapporterat in till Försäkringskassan vilka tider hon vårdat sin svårt sjuka son.

Med den nya lagen kan polisen (efter domstolsbeslut) hacka inte bara mammans telefon, utan också sonens dator. Det är inte bara de misstänkta som riskerar att bli övervakade, utan också de vars enheter de kan tänkas använda eller kontakta.
Kanske skulle ett motstånd mot den här lagen stärka SD, men jag ser inte hur man kan pröva en sån här lag utan att också ta hänsyn till riskerna.

Nu kommer polisen ta fram, hitta och lära sig utnyttja säkerhetshål i våra olika system. Om några år bör de ha verktyg för att kunna komma åt de flestas enheter – och i varje enhet mer information än man tidigare kunnat få tag på genom långt spaningsarbete. Jag kallade lagen “en av de sista milstolparna” för att steget härifrån till betydande övervakning av hela eller delar av befolkningen är mycket litet. Det handlar om att ändra några paragrafer och hinns med under en och samma mandatperiod.

Det nya samhället gör att polisens arbetsmetoder behöver ses över, det är sant. Men det gör också medborgarnas integritetsskydd. Åtminstone borde rätten till ingrepp mot enskilda grundlagsbegränsas. Men tänk om polisen istället jobbade med att motverka säkerhetshål i våra digitala miljöer.