Radar · Nyheter

Högerextremt motiv bakom tyska dödsskjutningar

Polisen undersöker en av brottsplatserna i tyska Hanau efter dådet.

Nio personer har dödats i skjutningar vid två vattenpipebarer i Tyskland. En misstänkt gärningsman har hittats död tillsammans med ytterligare en person. Det finns tecken på ett främlingsfientligt motiv till dådet, enligt den federala åklagaren.

Hanau skakas av onsdagskvällens blodiga dåd. Den första skjutningen inträffade vid 22-tiden på ett shisha-kafé, där gästerna kan röka vattenpipa, i de centrala delarna av staden. Ögonvittnen berättar om hur flera skott avlossades. Tre personer ska ha dödats framför byggnaden, rapporterar lokala medier.

Gärningsmannen flydde i bil och ytterligare en skjutning inträffade därefter i stadsdelen Kesselstadt, även där i en bar som erbjuder vattenpipa. Det finns uppgifter om att två av offren här var anställda på baren.

Sammanlagt dog nio personer i skjutningarna och flera andra skadades.

Delstaten Hessens inrikesminister Peter Beuth beskriver skjutningen som ett misstänkt terrordåd och motivet som främlingsfientligt. Han säger att medieuppgifter om att den misstänkte har efterlämnat ett brev utreds.

Sju timmars jakt

Skytten hann försvinna innan polisen kunde gripa in och en sju timmar jakt på den skyldiga inleddes. Beväpnad polis skickades snabbt ut i staden och helikoptrar sattes in i spaningen.

Can-Luca Frisenna, vars pappa och bror driver en av de två barerna som attackerades, säger att han skyndade dit efter att ha fått höra talas om skottlossningen.

– Jag såg dem, de var skräckslagna och grät. Alla var chockade, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag kan inte förstå det som hänt. Mina kollegor är som min familj. De kan inte heller förstå.

Vittnesuppgifter om flyktbilen ledde polisen till en adress i Kesselstadt som snabbt spärrades av. Där inne hittades ytterligare två döda. En av dem är sannolikhet den misstänkte skytten, enligt polisen. Den andre är hans mamma som hittades död med skottskador, enligt Peter Beuth.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att inget tyder på att det har funnits fler gärningsmän.

Högerextrema åsikter

Myndigheterna har inte släppt någon information om den misstänkte. Men utredningen har tagits över av federal åklagare, vars talesperson uppger att det finns tecken på ett främlingsfientligt, högerextremt motiv.

Ali Mengücek som har bott i området i 40 år berättar om sina upplevelser för Deutsche Welle. Han var ute med sina barn och hörde skott strax efter det att han kommit hem

– Jag öppnade fönstret, folk sprang fram och tillbaka och skrek. Inom fem minuter var polisen på plats.

Natten har varit fruktansvärd, säger stadens borgmästare Claus Kaminsky till den tyska tidningen Bild.

– Det går inte att tänka sig en värre natt. Det här kommer naturligtvis att sysselsätta oss under lång tid framöver och bli till ett sorgligt minne.

”Spekulera inte”

Kaminsky uppmanar dock medborgare att inte spekulera kring händelsen.

– Polisen måste få chansen att reda ut situationen och utreda. Fram till dess bör vi vänta och vara försiktiga, oavsett hur svårt det kan vara, säger han.

Hanau ligger cirka två mil öster om Frankfurt och har omkring 100 000 invånare.

Parlamentsledamoten Katja Leikert, som representerar Hanau i Förbundsdagen, tackar räddningspersonalen på Twitter. ”Denna fruktansvärda natt i Hanau vill jag skicka mycket styrka och varma kondoleanser till alla anhöriga till offren. Förhoppningsvis kommer de skadade att återhämta sig snabbt. Det är ett skräckscenario för oss alla”, skriver hon.