Radar · Miljö

Dagens energisystem klarar inte framtidens extremväder

Vindkraftverk producerar el mellan 4 och 25 meter per sekund, alltså inte under storm.

Våra energisystem är inte byggda för att klara framtidens extremväder, och en ökad andel förnyelsebart ökar sårbarheten ännu mer. Det konstaterar ett internationellt forskarlag i en ny studie.

Skyfall, höststormar och värmeböljor beräknas bli vanligare framöver, samtidigt som vi ställer om till förnybart. Men dagens energisystem klarar inte extremväder, visar en ny studie baserad på 13 framtida klimatscenarier i 30 svenska städer. Och förnyelsebara energikällor är mest känsliga, eftersom deras kapacitet beror på väderförhållanden.

Forskarna konstaterar att det är mycket sannolikt att vi blir strömlösa när vädret blir allt tuffare i framtiden, till exempel en iskall vintervecka. Glappet mellan energitillgång och behov kan bli så mycket som 34 procent, enligt studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.

– Våra resultat visar att vi måste säkra upp för framtida extremväder. Det görs inte idag. Men våra beräkningar och vår metod kan vara en första hjälp för att ta reda på vilka sårbarhetspucklarna är, säger artikelförfattaren Vahid Nik, forskare i infrastrukturfysik, energi och klimatförändring vid Lunds tekniska högskola intervjuad på forskning.se.

Han tror att omställningen till förnyelsebart riskerar att fördröjas om vi inte planerar energisystemet för framtidens väder redan i dag. Det handlar om att hitta sätt att lagra energi, att kunna bli mer flexibla i att växla mellan olika energikällor, och att förstå ändrade behov.

– Det finns många andra forskargrupper som jobbar på lovande lösningar. Samtidigt behöver vi bättre förstå vad de framtida klimatförändringarna kan få för konsekvenser. För första gången kan vi måla upp den bilden, säger Vahid Nik.

För att lyckas utforma energisystemet efter framtidens behov krävs ett nära samarbete mellan experter på energisystem och klimatforskare, säger Deliang Chen, professor i fysisk meteorologi vid Göteborgs universitet och en av forskarna i det internationella forskarlaget till forskning.se:

–  Vi behöver denna typ av samverkan för att kunna hantera komplexiteten i klimat- och energisystem och kunna förutsäga de flerdimensionella effekter som väntar.