Stora, sammanhängande skogar är viktiga för att arter ska kunna spridas – till exempel för att överleva klimatförändringar – men finns bara kvar i fjällkedjan, visar en ny svensk studie.
– De fjällnära skogarna är otroligt viktiga för spridning av arter och för skogsekosystemet som helhet. De är helt unika i världen och det måste vi ta tillvara på, säger biolog Jon Andersson till Natursidan.
Han är en av forskarna bakom den nya studien, som har undersökt hur skogslandskapet i norra Sverige har förändrats under de senaste 60–70 åren.
– Vi har gått från ett kontinuerligt skogsbruk där enskilda träd avverkas till att från och med i slutet av 50-talet helt ägna oss åt kalavverkning, fortsätter Jon Andersson.
Resultatet är att stora, sammanhängande områden av skog endast finns i fjällkedjan. Unika områden på grund av sin storlek. Inget annat land i EU har så stora skogsområden som är nära opåverkade av människor, skriver Natursidan.
I södra Sverige återstår bara fragment av skogarna, utan ”korridorer” som binder dem samman.
Och sammanhängande skogar är viktiga för att arter ska kunna sprida sig, till exempel i den pågående klimatförändringen, förklarar Jon Andersson:
– Om det är flera kilometer eller mil mellan fragmenten så är det väldigt många arter som får problem att sprida sig. Det uppstår en spridningsproblematik och arter kan upphöra att existera i de små isolerade fragmenten. Avståndet mellan livsmiljöer kan på sikt bli ett mycket stort problem.
Läs även: Erika Bjerström om klimatkrisen i Sverige: ”Mitt budskap är brutalt”, bland annat om hur svenska fjällvärlden påverkas av ett varmare klimat: (artikel från juni 2020).