Energi · Mat med Jenny

Redaktörens favorit: Tacofredag med nya perspektiv

En burrito bowl behöver inte nödvändigtvis innehålla ris.

Under Redaktörens favorit publicerar vi under sommaren några av Energiredaktörernas favorittexter genom åren. I dag har Jenny Luks valt recept på en trerätters tacokväll.

Snart är det fredag och det brukar betyda tacos för många. Finns det några sätt att göra fredagsmyset lite mer hållbart? Absolut! Med ekologiska svarta bönor odlade på Öland och köttalternativ av havre, kan det mysas med gott samvete.

Syre har tagit fram recept på en helkväll, inklusive efterrätt med svarta bönor som bas. Recepten går att anpassa efter eget tyckte och smak. Kanske en klick sojakvarg till kakan, istället för grädde? Eller en riktigt het chilifrukt till tacopajen.

Tacopaj

Pajskal:

125 g mjölkfritt margarin (kylskåpskallt)
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Skär margarinet i små bitar. Knåda ihop mjöl och margarin till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga botten med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter på 225°C.

Tacofyllning:

1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
olja
300 g färs
2 msk sojasås
½ tsk sambal oelek
2 krm kanel
1 burk majskorn

Finhacka löken. Riv moroten. Fräs lök, pressad vitlök och färs i olja. Tillsätt morot, sojasås, sambal oelek, kanel och majs. Det går också bra att ersätta kryddorna med vanlig tacokrydda. Fördela blandningen i pajskalet.

Topping:

3 dl vegansk mozzarella
1,5 dl soja- eller havregrädde
1 förpackning cocktailtomater

Riv osten och rör ner grädden. Fördela blandningen på pajen och garnera med cocktailtomater. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter på 225°C.

För att få ett riktigt bra osttäcke på pajen kan man blanda i lite växtbaserad matlagningsgrädde i den rivna osten
För att få ett riktigt bra osttäcke på pajen kan man blanda i lite växtbaserad matlagningsgrädde i den rivna osten. Foto: Jenny Luks

Burrito bowl

valfritt kokt ris
säsongens sallat
tomater
paprika
gurka
majs
avokado
pulled vegokött
svarta bönor
salsa (se recept)
vegansk crème fraîche
färsk koriander
limeklyftor
nachos

Koka ditt favoritris. Vi valde ekologiskt, rött ris. Hacka grönsakerna. Skiva avokadon tunt. Lägg ris i botten på en skål, fyll på med grönsaker och toppa med vegoköttet, bönor, salsa, fraîche, koriander. lime och nachos. Tips: Rosta majsen i torr stekpanna tillsammans med chipotlepulver.

Salsa:

4 st mogna tomater
1 röd lök
1-2 chilifrukter
1 nypa färsk koriander
saften från ½ lime
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Hacka tomater, lök och chili mycket smått. Smaksätt med det övriga.

Att baka kakor med svarta bönor som bas har blivit en trend de senaste åren
Att baka kakor med svarta bönor som bas har blivit en trend de senaste åren. Kakorna blir mogna i smaken och får en fin, kladdig konsistens. Foto: Jenny Luks

Kladdkaka med svarta bönor

6 dl kokta svarta bönor
2 msk olja
5 msk kikärtsspad
1 dl kakao
150 g hackad choklad
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
en nypa salt
mjölkfritt margarin
din favorittopping
vegansk vispgrädde

Mixa bönorna riktigt släta tillsammans med olja. Rör ner övriga ingredienser. Smörj en stor kakform med margarin och häll i smeten. Grädda i cirka 40 minuter på 175°C. Kakan ska bli fast men lite kladdig. Testa med sticka.

Garnera med bär, kokosflingor, mandelflarn, hackade nötter eller vilken topping som är just din favorit. Servera med vegansk vispgrädde. Tips: Vispa kall grädd i kall bunke. Tillsätt några droppar citron mot slutet. Då blir grädden fastare.