Energi · På gång

På gång

Kattens beteende undersöks den 26 augusti.

17-23/8 Nätevenemang: Qom Ut är Jönköpings Pridefestival som arrangeras årligen sedan 2013. En rad digitala programpunkter äger rum under veckan,

Gävle Pride

20-23/8 Gävle: Gävle Pride fyller fem år och programmet rymmer föreläsningar, workshops, politiska samtal, musik och överraskningar – vissa live och vissa digitalt.

Djurens rätt: Skapa förändring med en vegansk garderob

20/8 Nätevenemang: Hur kan din garderob skapa förändring? Klädindustrin är en av de industrier där allra flest djur dör. Så hur kan vi, som konsumenter, bidra till förändring i världen och använda mode som en form av aktivism? Digital föreläsning med Sascha Camilli, grundade världens första digitala magasin om veganskt mode, Vilda magazine.

Manifestation för grisarna

20/8 Kristianstad: Animal save Sweden och Kristianstad pig save arrangerar vigil (vaka) utanför Scans slakteri i syfte att uppmärksamma grisarnas situation.

Att agera och kompensera för en klimatpositiv verksamhet

20/8 Nätevenemang: Klimatkompensation, klimatneutralitet och klimatpositiv är heta begrepp inom klimatarbetet. Vad innebär det att kompensera och hör gör man? Föreläsare är Håkan Nordin, med stor erfarenhet av hållbarhetsarbete i olika verksamheter. Arrangör är Jordens vänner.

80 år sedan mordet på Trotskij

20/8 Mexiko: Denna dag är det 80 år sedan mordet på Lev Trotskij i Mexico City 1940.

Skolstrejk för klimatet

21/8 Nätvenemang: Fridays for future arrangerar digital skolstrejk varje fredag.

Preems utbyggnad: faktakoll och samtal

22/8 Göteborg: Vad är egentligen problemen med Preems utbyggnad? Och hur kommer det sig att människor, grupper och organisationer runt om i landet motsätter sig Preems expansionsplaner? Jordens vänner arrangerar en föreläsning i Slottsskogen med Kajsa Falk och Hugo Norell.

Glass walls Stockholm

23/8 Stockholm: Djurrättsgruppen Active vegans Sweden arrangerar Glass walls, som är en stillastående och fredlig demonstration. Man står med skärmar och visar vad som verkligen händer i djurindustrin.

Ulricehamn Pride

24-29/8 Nätevenemang: Ulricehamn Pride är en lokal manifestation för en bättre värld med och för alla – med ett starkt samlande fokus på det breda rättighetsarbete som specifikt gäller hbtqi-personer. En rad seminarier och workshops arrangeras.

Årets rikare trädgård

24/8 Stockholm: Årets rikare trädgård tillkännages. Rikare trädgård är ett samarbete mellan Fritidsodlingens riksorganisation, Sveriges entomologiska förening, Biologiska mångfaldens dag-initiativet, Natursidan.se, Odlings-tv, Studiefrämjandet och Wild about gardens.

Klimat, säkerhet och geopolitik – hur navigerar vi i coronatider?

25/8 Nätevenemang: Hagainitiativet, Mistra Geopolitics och Stockholm Environment Institute anordnar webbinarium om klimat, säkerhet och geopolitik i coronatider.

Föreläsning om katters beteende

26/8 Nätevenemang: Djurens rätt arrangerar ett föredrag med Elin Hirsch, som disputerade 2016 från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, inom etologi med inriktning på tamkattens beteende och välfärd. Elin ger en kort presentation av tamkatten, dess ursprung och naturliga beteende och hur detta kopplar till tamkatters behov.

Klimathäng i Slottsskogen

26/8 Göteborg: Klimathänget med Jordens vänner fortsätter, för den som är 13–25 år och vill engagera sig för miljön och klimatet, eller som redan har erfarenhet och fördjupad kunskap inom området.

Hur kan utsläppen från transportsektorn minskas?

26/8 Nätevenemang: SNS arrangerar digital seminarium om transportsektorn och hur utsläppen kan minskas. Transportforskaren Maria Börjesson presenterar rapport om hur väl lämpad den svenska klimatpolitiken är för att möta utmaningarna i transportsektorn.

Den första kvinnliga befrielseprotesten

26/8 Frankrike: Denna dag är det 50-årsjubileum för Kvinnors strejk för jämställdhet, den första kvinnliga befrielseprotesten.