Radar · Politik

MP: Dags för stora gröna investeringar

Miljöpartiets Isabella Lövin och Per Bolund sommartalar i Blecktornsparken på Södermalm i Stockholm.

Nu är tiden inne för stora gröna investeringar. Det var budskapet när Miljöpartiets språkrör sommartalade.

– Vi befinner oss livsfarligt nära brytpunkten för det globala klimatsystemet, sa språkröret Isabella Lövin.

– Vi måste tänka nytt, vi måste förebygga nya katastrofer.

Miljöpartiet driver i budgetförhandlingarna 150 miljarder kronor till olika typer av investeringar och satsningar de kommande tre åren. Partiet vill också se hundra miljarder i ”gröna” kreditgarantier för förmånliga lån till investeringar i innovativ grön teknik.

– Jag är övertygad om att det bästa sättet för att lyfta oss ur coronakrisen är att nu göra de investeringar som krävs för att göra Sverige till världens första hållbara fossilfria välfärdsland, sa språkröret Per Bolund.

Satsar på vätgas

MP vill till exempel använda tio miljarder kronor för att renovera alla hyreslägenheter så att de blir mer energieffektiva. Investeringsmiljarderna ska även användas för bland annat bättre järnvägar.

Bolund underströk att det inte bara handlar om att rusta befintlig infrastruktur utan även satsa på ny grön teknik. Han nämnde utökad användning av vätgas.

– Vi vill att vätgasen ska ersätta fossila bränslen i bilar och fartyg med investeringar i tankstationer, sa Bolund.

Han nämnde också att det går att använda vätgas för att lagra förnybar energi från vind och sol.

– Industrin står och stampar och väntar på att vi politiker ska göra de stora investeringar som behövs, sade Bolund.

Lovar kulturstöd

MP räknar också in satsningar på ett mer jämlikt samhälle och på välfärden i sina gröna investeringar. Till exempel vill partiet förbättra arbetsvillkoren i vården.

Bolund lovade också att slåss för att kultursektorn ska få mer pengar. Han uppgav att coronarestriktionerna fått en del ”absurda konsekvenser”.

– Att trängas i varuhus är uppenbarligen okej, men att arrangera säkra konserter har inte varit tillåtet.

Bolund försäkrar att regeringen arbetar hårt för nya regler som öppnar möjligheter för fler och säkra kulturarrangemang under hösten.

– Men det räcker inte för oss. Den fria kulturen måste självklart få kompensation för att kunna leva igenom krisen, men också kunna växa långt efter att corona blivit bara ett minne, sa han.