Radar · Mänskliga rättigheter

Människorättsförsvarare mördad i Filippinerna

Protest i Quezon City mot att människorättsförsvarare i Filippinerna mördas.

Den 39-åriga människorättsaktivisten Zara Alvarez har dödats i centrala Filippinerna. Enligt många bedömare är det en fortsättning på vad de menar är ett krig mot oliktänkande.

Sedan Rodrigo Duterte kom till makten 2016 har 13 medlemmar av den filippinska människorättsalliansen Karapan dödats, enligt organisationen själva. Den senaste att mördas var den 39-åriga Zara Alvarez, som sköts ihjäl med sex skott under måndagskvällen. Enligt polisen är gärningspersonen fortsatt okänd och försvann enligt ögonvittnen tillsammans med en ytterligare person på motorcykel, rapporterar Al jazeera.

Under onsdagen sa utredare från regeringen att de ska titta på fallet och offrets eventuella kopplingar till grupper på den politiska vänsterkanten. Kommunistiska grupper har de senaste 50 åren stridit i Filippinerna och försök till fredsavtal har förekommit både från kommunistledare och regeringen. Duterte påstår sig vara landets första vänsterorienterade president – men sedan han först kom till makten har relationerna till de kommunistiska grupperna försämrats. Han har också tillsatt en specialstyrka för att bekämpa ”de lokala och kommunistiska väpnade konflikterna”. Kommunisterna stämplades för några år sedan som terrorister av Dutertes regering.

Men det är inte bara de kommunistiska rebellerna som motarbetas. Många andra aktivister har också råkat i onåd med regeringen och Zara Alvarez var en av de aktivister som listats som terrorist av Dutertes regering. För några veckor sedan infördes en ny lag som säger att den som kritiserar presidenten enklare kan arresteras och längre hållas frihetsberövad än vad som tidigare varit möjligt.

Enligt Cristina Palabay, Karaptans nationella ledare i Filippinerna, bär regeringen skulden för Alvarez död.

– Med tanke på de tidigare hoten som mottagits av statliga styrkor ligger det inte långt bort att tänka att de dödats av regeringsstyrkor, säger Palabay till Al jazeera.

Hon menar att eftersom gatorna vaktas av regeringsstyrkor i och med coronaviruset är det svårt att komma undan med något på gatorna. Vilket enligt henne ytterligare bidrar till misstankarna om att staten varit inblandad i mordet på Zara Alvarez.

Zara Alvarez kämpade för jordbrukares rättigheter på ön Negros. I samband med att hon 2019 dokumenterade och kämpade mot regeringens övergrepp mot lantbruksarbetare sa regeringen att hon sympatiserade med, eller till och med var en del av, de terrorklassade kommunisterna.

Zara Alvarez har bland annat uttalat sig mot polisen, som hon menade hade mördat jordbrukare i Negros.