Radar · Utrikes

Harris officiell kandidat: Måste göra jobbet

Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris håller sitt tal i Wilmington, Delaware.

Nu är Kamala Harris officiellt Demokraternas vicepresidentkandidat i höstens USA-val. Senatorn från Kalifornien tackade för nomineringen och talade om sin familj, sina värderingar och hur hon vill ena dagens splittrade USA. ”Tyvärr finns det inget vaccin mot rasism. Det är vi som måste göra jobbet,” sade hon.

Vägen framåt och vägen hit. Det var huvudpunkterna när Kamala Harris höll sitt tal till partiet och till nationen.

–Min mamma hade aldrig kunnat föreställa sig att jag skulle stå här framför er och säga dessa ord: Jag accepterar er nominering för posten som Förenta Staternas vicepresident.

Harris hade före sitt tal presenterats av sin brorsdotter och två styvdöttrar, och fortsatte i sitt tal att hylla och tacka en lång rad kvinnor för vad de betytt för henne och USA.

Vägen framåt var i korta ord nödvändigheten i att besegra Donald Trump och hans i hennes ögon misslyckanden i rasfrågor och coronapandemin.

–Tyvärr finns det inget vaccin mot rasism. Det är vi som måste göra jobbet.
Vägen framåt kommer inte att vara rak. Vi kommer att snubbla, vi kanske inte alltid når hela vägen. Men jag ger er mitt ord på att vi kommer att vara modiga och ta oss an utmaningarna med heder. Vi kommer att tala sanning och vi kommer att agera med samma starka tro som vi ber er lägga i våra händer, sade Harris i talet via videolänk från Joe Bidens hemort Wilmington, Delaware. Efter talet möttes hon av sin make Douglas Emhoff samt Joe och Jill Biden.

Obama attackerade Trump

Klubbandet av Harris kom sist under onsdagens drygt två timmar långa konventskväll, där jämlikhet ofta stod i fokus. Partihöjdare som förra presidentkandidaten Hillary Clinton, representanthusets talman Nancy Pelosi och inte minst förre presidenten Barack Obama talade sig varma om partiets kandidater – och om hur dagens president är ett hot mot demokratin.
Längst, och mest känsloladdat, var Obamas tal, där han gick mycket hårt åt Trump.

–Jag hade aldrig trott att min efterföljare skulle omfamna min vision eller fortsätta driva min politik. Men jag hoppades för vårt lands skull att Donald Trump skulle visa intresse för att ta jobbet seriöst, att han kanske skulle komma att känna presidentpostens tyngd och visa vördnad för den demokrati som han satts att förvalta. Men det gjorde han aldrig.

–I kväll ber jag er att lägga er tilltro till Joe och Kamalas förmåga att leda vårt land ut ur dessa mörka tider.

Tredje gången gillt?

Kamala Harris är den tredje kvinnan i USA:s historia att utses till vicepresidentkandidat, och med indisk-jamaicanskt påbrå den första som inte är vit.

Hittills har ingen kvinna valts som president eller vicepresident.
Första kandidaten för ett av de stora partierna var Geraldine Ferraro, som 1984 var Walter Mondales vicepresidentkandidat. Hon följdes av republikanen Sarah Palin, som 2008 var John McCains parhäst. De två förlorade valen mot Ronald Reagan och George HW Bush respektive Barack Obama och Joe Biden.

Vid valet 2016 var Hillary Clinton Demokraternas presidentkandidat. Hon förlorade som bekant mot Donald Trump.

Fakta: Kamala Devi Harris

55-åriga Kamala Harris blev den blott andra svarta kvinnan i USA:s senat när hon valdes in för Kalifornien 2016.
Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien, men själv växte hon upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare.
2011 utsågs hon till delstatsåklagare i Kalifornien, en post hon hade tills hon blev senator 2016.
Harris angrep Biden under Demokratiska partiets första valdebatt, men hennes egen kampanj blev kortlivad. Efter att ha dragit tillbaka sin kandidatur i december 2019 ställde hon sig officiellt bakom Biden i mars 2020.
Harris var nära vän med Joe Bidens bortgångne son – Beau Biden, tidigare chefsåklagare i Delaware – som avled i cancer 2015.
Källor: TT, AFP, Reuters.
TT

Fakta: Demokraternas partikonvent

Under Demokraternas konvent den 17–20 augusti utses Joe Biden, 77 år, formellt till partiets presidentkandidat, och Kamala Harris till vicepresidentkandidat. Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.
Konventet fortsätter på torsdagen, som är sista konventdagen. Då håller Joe Biden det tal där han formellt accepterar partiets nominering. Samma kväll pratar en rad av Bidens tidigare medtävlare om kandidaturen, bland dem Pete Buttigieg, exborgmästare i South Bend, Indiana, och senator Cory Booker.
Flera av de kvinnor han övervägt som vicepresidentkandidat – som Atlantaborgmästaren Keisha Lance Bottoms samt senatorerna Tammy Baldwin och Tammy Duckworth – kommer också till tals.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV