Radar · Utrikes

USA nobbar globalt vaccinprojekt

USA:s president Donald Trump.

USA kommer inte att delta i ett globalt projekt för att utveckla, producera och distribuera vaccin mot coronaviruset, bland annat eftersom Världshälsoorganisationen (WHO) spelar en ledande roll, rapporterar The Washington Post.

Fler än 170 länder deltar i projektet Covid-19 vaccines global access (Covax), som kommit till för att skynda på utvecklingen av verksamma vaccin och säkra en jämn och rättvis fördelning världen över.

EU-kommissionen, Tyskland, Japan och flera andra av USA:s traditionella allierade är med på tåget, men Vita huset anser att Genèvebaserade WHO är alltför Kinacentrerat, något som tidigare fått Trump att dra in Washingtons finansiering av FN-organet.

"Enorm risk"

”USA kommer att fortsätta samarbetet med internationella partners för att säkerställa att vi övervinner det här viruset, men vi tänker inte vara bundna av multilaterala organisationer under påverkan av den korrupta Världshälsoorganisationen och Kina”, säger Vita husets talesperson Judd Deere i ett uttalande.

Skulle en icke-amerikansk tillverkare hinna före USA med att utveckla ett fungerande vaccin riskerar amerikaner inledningsvis att bli utan, varnar nu flera experter.

– USA tar en enorm risk genom den här klara-sig-själv-strategin, säger Lawrence Gostin, professor i global hälsorätt vid Georgetown University.

Flera bolag testar vaccin

Över 25 miljoner fall av covid-19 har konstaterats globalt, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. Fler än 850 000 personer har avlidit i världen, varav omkring 185 000 i USA.

Sedan en tid tillbaka genomför flera läkemedelsföretag, däribland svensk-brittiska Astra Zeneca, kliniska tester.

Ännu finns dock inget godkänt vaccin, med undantag för ett ryskt, som godkändes utan storskaliga studier, något som generellt är en förutsättning för att ett preparat ska betraktas som säkert.