Radar · Utrikes

Tyskland: Navalnyj förgiftad med Novitjok

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har förgiftats med nervgiftet Novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen, uppger en talesperson för Tysklands regering.

”På initiativ av universitetssjukhuset Charité har ett militärt speciallaboratorium genomfört en toxikologisk undersökning av de prover som tagits på Aleksej Navalnyj. I den har otvivelaktiga bevis framkommit för ett kemiskt nervstridsmedel från Novitjok-gruppen”, skriver tyska regeringen i ett uttalande.

Navalnyj ligger i koma sedan han hastigt insjuknat ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Politikerns stab sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te före avfärd. Planet fick nödlanda i staden Omsk, där han fick intensivvård med symtom på förgiftning. Ryska läkare sade sedan att de inte trodde att Navalnyj förgiftats.

Flögs till Berlin

Två dagar senare flögs Navalnyj till Charitésjukhuset i Berlin, där han nu vårdas.

Tysklands förbundsregering fördömer i sitt uttalande attacken ”å det skarpaste”.

Det kemiska stridsmedlet användes 2018 i ett uppmärksammat mordförsök mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Den ryska underrättelsetjänsten GRU misstänks ligga bakom den attacken.

EU och Nato underrättas

Den ryska ambassadören i Tyskland kommer att informeras om resultatet, och den ryska regeringen uppmanas att förklara sig.

Tyskland ska nu underrätta EU och Nato om resultaten av blodanalysen och därefter enas om en lämplig reaktion.

Även Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) ska informeras.