Energi · På gång

På gång

Fjällandskapet och rennäringen diskuteras i dag, onsdag.

2/9 Nätevenemang: Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna bjuder in till ett webbseminarium hur vi kan åstadkomma en rättvis klimatomställning, med fokus på två teman: Hur säkrar vi en hållbar och meningsfull sysselsättning? Hur säkrar vi samernas och ungas rättigheter när omställningen genomförs?

Forum för klimat och kulturarv

2/9 Nätevenemang: Riksantikvarieämbetet i samarbete med Stiftelsen Gaaltije, Jamtli och Länsstyrelsen i Jämtland arrangerar digitalt seminarium Forum för klimat och kulturarv. Om påverkan på fjällandskapet och rennäringen och fjällens träd och trädgränser.

Om den kontroversiella ålfiskefrågan

2/9 Nätevenemang: Östersjöcentrum håller digitalt seminarium om den kontroversiella ålfiskefrågan. Vid seminariet diskuteras ålen och ålfisket både utifrån socioekonomiska och naturvetenskapliga perspektiv, samtidigt som förvaltningen ges en röst.

Felixbarometern 2020

2/9 Nätevenemang: Felixbarometern presenteras under ett digitalt seminarium arrangerat av Felix. Vad krävs för att göra hållbara matval självklara? Rapporten visar vilka utmaningar och möjligheter vanliga svenskar ser kring hållbarhetsfrågor samt hur coronapandemin har påverkat dessa.

Filmfestivalen i Venedig

2/9 Italien: Den 77:e filmfestivalen i Venedig inleds (till 12/9) med covid-19-anpassningar.

Beslut om kontroversiell staty på Grönland

2/9 Grönland: Beslut om statyn av missionären Hans Egede, som var en av de tidigaste kolonisatörerna av Grönland, får stå kvar i huvudstaden Nuuk.

Nystart för EU-kommissionen

2/9 Bryssel: Kommissionen återupptas efter sommaruppehållet.

Malmö Pride

3-5/9 Malmö: Malmö Pride invigs 3 september med öppningsfest på Malmö Opera, med uppträdanden av bland andra Sanna Nielsen. Festivalen bjuder på en lång rad programpunkter, både på plats och digitalt.

Östersund Pride

3-5/9 Östersund: Östersund firar Pride och arrangerar en rad digitala och fysiska evenemang under tre dagar.

Olydiga medborgare – webinarium om civil olydnad

3/9 Nätevenemang: Vad är civil olydnad? Var kommer det ifrån och vad grundas det på? Och hur är det sammanflätat med det demokratiska system vi i dag tar för givet? Greenpeace arrangerar ett webinarium för den som vill veta mer om civil olydnad.

Statsministern träffar förbundskansler Angela Merkel

3/9 Tyskland: Statsminister Stefan Löfven på bilaterala överläggningar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. De båda ledarna kommer samtala om EU-samarbetet framöver, de stora frågorna på EU:s dagordning samt aktuella händelser.

Future of money: Which road?

3/9 Nätevenemang: Riksbankschef Stefan Ingves deltar i en digital panel och diskuterar utmaningar med minskad kontantanvändning och digitala lösningar. Arrangeras av ETH Zurich Risk Center.

Skolstrejk för klimatet

4/9 Nätvenemang: Fridays for future arrangerar digital skolstrejk varje fredag.

Dag för psykisk hälsa

4/9 I dag är det dagen för ungas psykiska hälsa.

Pride Finspång

5/9 Nätevenemang: Pride Finspång arrangeras för tredje gången, detta år med en livesändning fullspäckad med tal, samtal, poesi och musik.

Trasdockans dag

5/9 Nätevenemang: Föreningen ATSUB (Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn) arrangerar Trasdockans dag för att bryta tystnaden kring våld och sexuella övergrepp på barn. Trasdockans pris delas ut till en person som bidragit till att förbättra för barn och öka kunskapen i samhället.

Dagen för välgörenhet

5/9 I dag är det internationella dagen för välgörenhet.

Glass walls Stockholm

6/9 Stockholm: Glass walls är en stillastående och fredlig demonstration där deltagarna står med skärmar och visar vad som verkligen händer i djurindustrin. Målet är att bli sedda av många och att prata med de människor som stannar och är intresserade.

Svampens dag

6/9 Denna dag firas svampens dag.

Människan och havet 2.0

7/9 Nätevenemang: Miljömålsberedningen och Havsmiljöinstitutet arrangerar webbinarievecka om havets ekonomi och miljö, Människan och havet 2.0 (till 11/9), på temat ”Havets roll för att motverka klimatförändringar, hur påverkas havet i ett förändrat klimat och vad betyder det för utformningen av havspolitiken”.

Pris till Årets museum tillkännages

7/9 Visby: Museernas vårmöte hålls i Visby (till 9/9). Kulturminister Amanda Lind delar ut priset Årets museum.

Riksmötets öppnande

8/9 Stockholm: Riksdagens nya arbetsår börjar. Efter begäran av talman Andreas Norlén förklarar kung Carl Gustaf riksmötet öppnat. Drottning Silvia närvarar.

Pandemier och djurindustrin

8/8 Nätevenemang: Djurens rätt och Arena Idé arrangerar digitalt seminarium om bristande djurhållning och risker för smittspridning under coronapandemin. Bland andra medverkar EU-parlamentarikern Malin Björk (v).