Radar · Djurrätt

Målade rotorblad kan rädda fågelliv

Vindkraftverk med svarta rotorblad räddar fågelliv, visar en studie från Norge.

Antalet fåglar som dör i kollision med vindkraftverk kan minskas kraftigt genom att måla rotorbladen svarta, enligt en ny utvärdering från Norge, skriver tidskriften Forskning & Framsteg. 

En av Europas största vindkraftparker finns i orten Smøla på Norges västkust. Området genomsöks sedan 2006 regelbundet av specialtränade hundar som letar upp fåglar som har dött i kollisioner med vindkraftverken.

Närmare 500 fåglar har hittills hittats av hundarna, varav ett hundratal av dem rovfåglar, framför allt havsörnar.

Med förhoppningen att minska antalet kollisioner målades år 2012 ett av tre rotorblad på fyra stycken vindkraftverk svarta. Man hoppades att den svarta färgen skulle göra det lättare för fåglarna att se de snurrande bladen i tid och antalet kollisioner skulle därmed minska. 

Nu har ett norskt forskarteam med svenskt deltagande utvärderat studien som innefattar perioden före och efter ommålningen av rotorbladen, skriver tidskriften Forskning & Framsteg

Forskarna, som också har utvärderat antalet fågelolyckor vid fyra närliggande vindkraftverk med vanliga vita rotorblad, konstaterar att åtgärden varit mycket effektiv. Resultaten visar att de svarta rotorbladen har minskat de årliga fågelolyckorna med uppemot 70 procent.

Eftersom man endast utfört åtgärden på fyra vindkraftverk är det dock svårt att veta hur allmängiltiga resultaten är, menar forskarna som har publicerat sina resultat i Ecology and evolution.

Men då åtgärden är både billig och lätt att tillämpa, kan den vara värd att pröva vid uppförandet av nya vindkraftverk i fågelrika områden. Målning av rotorblad på redan befintliga vindkraftverk, är dock både svårare och dyrare.