Energi · Mat med Jenny

Höst betyder mys med varma soppor

Ärtsoppa utan grisar funkar alldeles utmärkt, men lite skojigare blir det med rökt tofu.

Det drar obönhörligen ihop sig till höst och det är dags att ställa in grillen, rulla ihop picknickfilten och stuva undan korgar och kylväskor. Syre bjuder på recept på varma, härliga soppor till den som vill kura skymning.

1 gul lök
1 röd paprika
olja
1 vitlöksklyfta
200 g sojafärs
4 stora fasta potatis
1 stor morot
1 pkt krossade tomater
ca 7 dl grönsaks- eller umamibuljong
salt
svartpeppar
färsk persilja
ev chilipulver

Hacka lök och paprika och låt dem svettas i olja i en kastrull tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt färsen och bryn tills den får färg. Hacka potatis och morot till tärningar. Addera rotsakerna och buljongen till kastrullen och låt koka i cirka tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Toppa med färsk persilja. Chilipulver passar den som vill ha en soppa med lite mer sting.

Färs passar till det mesta, så även en soppa
Färs passar till det mesta, så även en soppa. Rotfrukter gör soppan riktigt höstig. Foto: Jenny Luks

Ärtsoppa med rökt tofu

5 dl gula ärtor
salt
1,5 l grönsaksbuljong
1 stor morot
1 gul lök
salt och peppar
1 pkt rökt tofu
färsk timjan
din favoritsenap

Blötlägg ärtorna över natten. Häll av vattnet och koka ärtorna i nytt vatten, cirka 1,5 liter buljong. Tillsätt finhackad morot och lök. Låt koka i en dryg timme. Tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av med salt och peppar. Tärna tofun och tillsätt den strax före servering tillsammans med färsk timjan. Serveras med senap och ett gott bröd.

Saffran och selleri förhöjer smakerna i denna mustiga kikärtssoppa
Saffran och selleri förhöjer smakerna i denna mustiga kikärtssoppa. Foto: Jenny Luks

Matig saffranssoppa med kikärtor och ris

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 pkt saffran
1,5 l grönsaksbuljong
2,5 dl avorioris (eller svenskt matvete)
3 stjälkar blekselleri
1 röd chili
2 burkar krossade tomater
2 burkar/tetror kikärtor
salt
peppar
1 knippe kruspersilja
1 lime

Finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré och saffran. Häll på buljong och tillsätt riset. Låt koka i 10 min. Skiva sellerin och chilin fint. Tillsätt dem i soppan, tillsammans med de krossade tomaterna. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt kikärtorna och smaka av med salt och peppar. Strö över persilja. Servera med limeklyftor som pressas över portionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV