Radar · Utrikes

Belarus svarar på baltiska sanktioner

Rysslands premiärminister Michail Misjustin.

Belarus kommer att bemöta sanktioner från de baltiska länderna med motsvarande åtgärder, meddelar landets utrikesminister. Och medan regimen fortsätter att slå ned hårt på proteströrelsen går ytterligare en oppositionsföreträdare i exil.

Estland, Lettland och Litauen gick i måndags före EU och införde reserestriktioner mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko, och ytterligare 29 företrädare för hans regim.

När Belarus nu svarar med motsvarande åtgärder riktas de mot personer som påstås ha blandat sig i landets interna angelägenheter, säger utrikesminister Vladimir Makej.

EU som helhet filar på en uppsättning sanktioner liknande de baltiska, men har gått långsammare fram.

Ryskt besök

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajahar befunnit sig i exil sedan omtvistade valet den 9 augusti, som har dömts ut som riggat av stora delar av omvärlden. Nu meddelar Pavel Latusjko, medlem i det av oppositionen bildade övergångsrådet, att han lämnat landet och tagit sig till Polen.

Bland Belarus få allierade finns Ryssland, vars premiärminister Michail Misjustin besöker huvudstaden Minsk på torsdag. Detta enligt uppgifter från utrikesminister Sergej Lavrov som under onsdagen tog emot sin belarusiska kollega Vladimir Makej i Moskva.

Resan till Minsk sker i en tid då Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko kraftigt ifrågasätts. Landet har skakats av regimkritiska protester och krav på Lukasjenkos avgång alltsedan valet.

Räd mot företag

Vid besöket i Moskva sade Makej att situationen i hans hemland håller på att stabiliseras. Lavrov anklagade EU och Nato för ”destruktiva uttalanden” och anklagade ”tränade ukrainska extremister” för att ställa till oreda i landet. Vidare sade Lavrov att Ryssland inte ser något skäl till ”utbyte” med den belarusiska oppositionen, då den ägnar sig åt olagligheter.

Uttalandena fälldes samtidigt som mjukvaruföretaget Pandadoc i Belarus meddelade att myndigheter gjort en räd mot deras huvudkontor och kvarhållit anställda. Bolagets vd säger till Reuters att han tror att räden är politiskt motiverad och har koppling till intervjuer han gjort om situationen i landet.

På fredag ska Belarus försvarsminister Viktor Chrenin besöka Ryssland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV