Radar · Politik

Vänsterpartiet: Välfärdspengar ska stoppa nedskärningar

I många kommuner och regioner väntar nedskärningar om inte mer pengar skjuts till, enligt Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.

40 miljarder extra till kommuner och regioner. Det blir huvudnumret i Vänsterpartiets kommande budgetförslag. ”Välfärden står inför stora nedskärningar”, säger Ulla Andersson (V) ekonomisk-politisk talesperson.

I regeringens budget läggs 30 miljarder nästa år på att stärka kommuner och regioner. Otillräckligt, menar Vänsterpartiet som utöver regeringens satsningar vill skjuta till ytterligare nästan 40 miljarder.

Vänsterpartiet menar att regeringens tillskott inte täcker upp för att det väntas fler barn och äldre de kommande åren. Därmed kommer det behöva byggas fler förskolor, skolor och äldreboenden samtidigt som personalbehovet ökar. 

Vänsterpartiet kritiserar regeringen för de skattesänkningar på 30 miljarder som man anser står i vägen för att ge kommuner och regioner tillräckligt med pengar. Det drabbar de anställda i vård, skola och omsorg, enligt Ulla Andersson.

– För att fixa välfärden låter man de kvinnor som jobbar där slita ut sig, säger hon på en pressträff.

Vänsterpartiets förslag består av både  höjda generella statsbidrag och riktade satsningar på bland annat bättre arbetsvillkor i vård och äldreomsorg, mer personal i förskola och fritidshem och extra stöd till glesbyggdskommuner.

Hela Vänsterpartiets budgetförslag presenteras i nästa vecka.