Radar · Mänskliga rättigheter

Tusentals flickor vittnar om hot på nätet

Flickor och unga kvinnor möter hot och hat på nätet varje dag, uppger Plan International.

Trakasserier på nätet är vardag för många flickor runt om i världen. I en ny rapport från Plan International vittnar tusentals unga om att de blivit utsatta för hat och hot.

”Varje dag möter flickor och unga kvinnor hot och trakasserier på nätet – från Sudan till Ecuador, USA och Sverige. Och nätvåldet får stora konsekvenser för flickors liv”, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige, i ett pressmeddelande.

Barnrättsorganisationen har i en rapport samlat in vittnesmål från 14 000 flickor och unga kvinnor från 22 olika länder – bland annat Norge, Kanada och Indonesien. Sverige var inte med i studien.

Från mars till maj i år genomfördes både enkäter och djupintervjuer bland de medverkande. Mer än hälften av dem, 58 procent, uppgav att de har utsatts för trakasserier online.

En 20-årig kvinna i Sudan berättar:

“Jag brukade få meddelanden från killar som bad mig att skicka nakenbilder eller som utpressade mig för en bild jag postat som de tänkte redigera på ett vidrigt sätt och dela med alla.”

Mariann Eriksson uppger att Plan International får rapporter om kvinnor och flickor som dels känner sig rädda, dels får sämre självkänsla efter att ha utsatts för hot och hat online.

”Tyvärr lämnas dessa flickor väldigt ensamma med sina upplevelser”, säger Mariann Eriksson i pressmeddelandet.

Flickor runt om i världen kräver nu att sociala medie-jättarna Facebook, Instagram, Tiktok och Twitter tar större ansvar för sina användare. I ett öppet brev, publicerat av Plan International, framförs krav om att det ska bli lättare att rapportera trakasserier och våld.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
Här finns också hjälp:
Mind självmordslinjen: Telefon: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se
Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.
Jourhavande präst: Telefon: 112.
Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80
Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.
Källa: mind.se