Radar · Utrikes

Stora nedragningar hos Shell – flera tusen anställda sägs upp

Shell har drabbats hårt av minskad efterfrågan på olja och säger sig ha börjat ställa o mtill fossilsnål energi.

Oljejätten Shell planerar att sparka uppemot 9000 medarbetare efter att efterfrågan på olja har minskat under coronapandemin. Nedskärningarna kommer att införas under 2022, rapporterar BBC.

Royal dutch shell har inte meddelat vilka delar av bolaget som drabbas eller i vilka länder neddragningarna kommer att ske. Av de 7000-9000 personer som kan komma att förlora sina jobb kommer runt 1500 vara från frivilliga uppsägningar.

Vd Ben van Beurden säger till BBC att det här är ett steg i rätt riktning för företaget för att omvandla verksamheten och nå målen om nollutsläpp 2050.

– Vi kommer ha vissa delar av olja och gas bland energin som vi säljer 2050, men framförallt kommer vi att sälja koldioxidsnål elektricitet och biobränsle, och andra saker som vätgas.

– Det här är rätt sak att göra för företagets framtid, säger Ben Van Beurden, till BBC

Shell har 83000 anställda, varav 6000 i Storbritannien. Inkomsterna har drastiskt minskat det här året efter proppen föll ur efterfrågan på olja. För att motverka förlusterna har företaget inlett en process med att minska kostnaderna med cirka 23-28 miljarder kronor årligen fram till 2022, enligt BBC.

Tufft år för oljejättarna

Normalt kan de största bjässarna inom olja och gas – som har allt från produktion till raffinaderier, handel och försäljning i verksamheten – parera prisfall på olja och gas. Billigare insatsvaror ger exempelvis bättre marginaler för raffinaderierna.

Men tvärstoppet för resor och nedstängda ekonomier har gett historiska effekter på priset, som gör att hela branschen nu går back.

Shell har tidigare vinstvarnat under andra kvartalet. Koncernen nedreviderade sina prognoser på medellång och lång sikt. Shell räknade med nedskrivningar på mellan 15 och 22 miljarder dollar, motsvarande mellan 140 och 206 miljarder kronor, under perioden.

Bolaget kommer också att minska på sina raffinaderier. Enligt vissa analytiker är det troligt att efterfrågan på olja på världsmarknaden aldrig kommer att återgå till rekordnivåerna från 2019, rapporterar CNN. Coronapandemin kan komma att förändra vårt sätt att leva och resa men också att konsumenterna tvingar företag och länders regeringar att bättre beakta klimatförändringarna.

Europeiska energijättar har varit mycket mer aktiva och handlingskraftiga jämfört med med amerikanska företag som Exxon i skiftet mot renare bränste och energi. Flera oljejättar har nu påbörjat en omställning vilket också betyder nedskärningar likt Shell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV