Glöd · Debatt

Debatt: Naturvårdsverkets syn på jakt är skrämmande

Naturvårdsverkets remissförslag om jakt tar större hänsyn till jägarna än till den biologiska mångfalden, menar Gunilla Lysell.

DEBATT. Jag har läst Naturvårdsverkets remissförslag till Näringsdepartementet om jakt och översyn av jakttider. Det kommer att gälla sex år om det går igenom. Senaste dag att yttra sig är den 5 oktober.

Det skall rimligen handla om såväl människa, djur som natur – en allemansrätt för alla. Men förslaget är skrämmande läsning. Det listar varje djurart ner till minsta skogsmus och alla arter kan jagas, föreslår Naturvårdsverket, utifrån människans behov, nöje och överhöghet. Vi måste komma ihåg att tjänstemän på Naturvårdsverket själva ofta, liksom medlemmar av regering och politiska partier, är jägare som nöjesjagar.

Det finns en passus i förslaget om att tillfrågade forskare inte nödvändigtvis ställer sig bakom myndighetens förslag. Det kan jag verkligen förstå. Det är en viktig anmärkning. Inget framgår nämligen om det som jag lärt mig och som EU:s bevarande av mångfald utgår ifrån, nämligen att arter och natur reglerar sig själva i förhållande till varandra.

Vi står mitt i sjätte massutrotningen. Och jag ser det hända framför mina ögon. Tyvärr tycks allmänheten tro, att förslaget inte angår dem. Ett allvarligt missförstånd i så fall.