Radar · Utrikes

Trump ställer in kampanjmöten

USA:s president Donald Trump i torsdags.

USA:s president Donald Trump har testats positivt för coronaviruset, med bara en månad kvar till valet. Hans symtom är milda, enligt presidentens medarbetare. Paret Trump isolerar sig nu i Vita huset och samtliga planerade valmöten kommer att hållas digitalt eller ställas in, meddelar Trumps kampanjstab.

”I kväll har @FLOTUS (Melania Trump) och jag testats positivt för covid-19. Vi kommer att inleda vår karantän- och återhämtningsprocess genast. Vi ska ta oss igenom det här TILLSAMMANS!”, skrev Trump natten till fredag amerikansk tid.

Presidentens läkare Sean Conley understryker att presidentparet mår bra, ”och planerar att vara hemma i Vita huset under sin konvalescens”, enligt ett pressmeddelande som lagts ut av amerikanska reportrar på Twitter.
Senare kom ett uttalande från Donald Trumps kampanjstab där det slogs fast att ”samtliga valmöten kommer för tillfället ställas in eller hållas digitalt”.

Tillhör riskgrupp

Trump har milda symtom och är vid gott mod, enligt hans stabschef Mark Meadows. Mer information om presidentens hälsotillstånd ska komma senare under fredagen.

Även finansminister Steven Mnuchin säger att Trumps symtom är milda och att han ska informera presidenten senare under dagen om hur förhandlingarna går med Demokraterna om ett nytt stödpaket. Också Melania Trump har milda symtom, skriver hon själv på Twitter.

På fredagen skulle Trump ha flugit till Florida, och bland annat ha hållit ett kampanjevenemang på flygplatsen Orlando Sanford. Resan har nu strukits från presidentens officiella schema. Senare kom också beskedet att det i stället för presidenten blir vicepresident Mike Pence som deltar i ett planerat grupptelefonmöte om ”covid-19-stöd till sårbara seniorer”.

Förutom resandet är läkarnas bedömning att Trump ska kunna ”fortsätta utföra sina plikter utan avbrott medan han återhämtar sig”, skriver Conley.
Donald Trump är i farozonen för att drabbats hårt av viruset eftersom han dels är 74 år, dels är överviktig. Enligt de senaste resultaten av hans hälsoundersökningar, som publicerades i juni, har Trump ett BMI över 30.

Pence testad negativt

Tidigare, under torsdagen lokal tid, sade Trump i en intervju med tv-kanalen Fox News att hans tidigare kommunikationschef Hope Hicks, som numera arbetar för återvalskampanjen, har bekräftats smittad. Hicks är en nära rådgivare till presidenten och beskrivs ofta som en del i hans inre krets.

Hicks färdades med Trump på presidentplanet Air Force One så sent som i tisdags, i samband med debatten i Cleveland inför valet den 3 november. Hon ska även ha rest i en helikopter tillsammans med presidenten från ett kampanjmöte i Minnesota i onsdags, något som fångats på bild och rört upp känslor i sociala medier, då Hicks inte bar något munskydd. Det är dock oklart huruvida paret Trump smittats av Hicks eller någon annan.

Sedan det blivit känt att Trump och hans hustru smittats har Vita huset inlett en smittspårning, skriver Reuters. Trump har under veckan träffat mängder av människor och ska ha deltagit i ett möte med kampanjdonatorer i New Jersey sedan det var känt att Hope Hicks testats positivt.

Som president blir Trump regelbundet testad för covid-19, sjukdomen som orsakas av sars-cov-2. Exakt hur ofta är dock inte känt.
Om han inte kan jobba är det i första hand vicepresident Pence som träder in. Han och hans hustru Karen har testats negativt, meddelar en talesperson enligt medier.

Även utrikesminister Mike Pompeo har testats negativt. Han uppges dock inte ha träffat Trump på flera veckor. Pompeo är i Europa, och ska enligt planen resa till Asien i nästa vecka – men efter Trumps testsvar är det osäkert om den resan blir av.

Biden inte smittad

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skriver på Twitter att han och hans hustru Jill önskar presidentparet ett snabbt tillfrisknande.

”Jills och mina tankar går till president Trump och USA:s första dam Melania Trump för ett snabbt tillfrisknande. Vi kommer att fortsätta att be för presidentens och hans familjs hälsa och säkerhet”, skriver Biden som själv testade sig under fredagen. Testet visade att både Biden och hans fru är inte smittade av coronaviruset, enligt flera amerikanska medier.

USA är ett av de länder som drabbats hårdast under coronaviruskrisen, och pandemin är föga förvånande en viktig valfråga. Hittills har drygt sju miljoner fall bekräftats i landet, och över 200 000 personer har avlidit.

Fakta: Ledare som fått covid-19

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftades coronasmittad den 7 juli. Bolsonaro hade tidigare beskrivit viruset som ”en liten influensa”.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson insjuknade i slutet av mars, och lades in på sjukhus drygt en vecka efter det att han testats positivt. Johnsons tillstånd förvärrades snabbt, och han lades in på en intensivvårdsavdelning. Efter sitt tillfrisknande sade Johnson att han hade varit så dålig att det hade gjorts upp en nödplan för den händelse att han skulle avlida.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier, testades positivt den 19 mars. Han återvände till jobbet efter omkring en månads sjukfrånvaro.

Burundis då avgående president Pierre Nkurunziza avled i juni. Enligt officiella källor dog Nkurunziza av en hjärtattack, men då han insjuknade kort efter det att hans hustru flugits till ett sjukhus i Kenya för att behandlas för covid-19 spekulerade många i om han i själva verket dog i samma sjukdom.
Källa: The Independent

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 42,9 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 50,1 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater, som Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin, North Carolina och Arizona. För närvarande leder Biden i samtliga av dessa stater, med varierande marginal.
Källa: Real Clear Politics