Radar · Inrikes

Antivåldsvecka ska förebygga våld i Rinkeby

Annika Funemyr är utvecklingsledare med ansvar att inspirera till  våldsförebyggande arbete i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Workshops om grupptryck på ungdomsgården, samtal mellan pappor och föreläsningar om varför vi blir våldsamma. Det är några av programpunkterna som genomförs under antivåldsveckan i Rinkeby-Kista. Syftet är att skapa möjlighet till samtal om våld och hur det kan förebyggas. ”Det är en fråga för alla och inte enbart för experter som poliser och socialtjänst”, säger Annika Funemyr, utvecklingsledare för det våldsförebyggande arbetet i stadsdelsförvaltningen.

Efter en tids nedåtgående trend har dödliga våldet i Sverige ökat under de senaste åren, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Den typ av dödligt våld som sker i den kriminella miljön står för den största delen av ökningen och statistik visar att både offer och gärningspersoner blivit yngre. Rinkeby, Tensta, Husby, Hallunda och Fittja är några av de områden som av polisen pekas ut som särskilt utsatta områden med låg socioekonomisk status.

I Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning har man sedan 2017 arbetat metodiskt för att introducera våldsförebyggande åtgärder bland barn, ungdomar och vuxna, i samarbete med polis, skola och föreningar. I dagarna genomfördes den så kallade antivåldsveckan för tredje året i rad.

Idén har vuxit fram ur det våldsförebyggande program som stadsdelsförvaltningen sedan flera år tillbaka genomför tillsammans med de kommunala högstadieskolorna i stadsdelsområdet, berättar Annika Funemyr, som är utvecklingsledare för det våldsförebyggande arbetet i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

– I programmet MVP, Mentors in Violence Prevention har högstadieungdomar antivåldsarbete på schemat. Genom antivåldsveckan kan vi nå ut till fler målgrupper bland annat yngre barn, föräldrar och våra egna medarbetare, säger Annika Funemyr.

Under en hel vecka genomförs drygt 40 programpunkter för barn, ungdomar och föräldrar samt medarbetare inom stadsdelsförvaltningen. Samtal och workshops om grupptryck och psykiskt och sexualiserat våld är exempel på sådant som tas upp. Syftet med antivåldsveckan är att skapa en möjlighet för alla , och inte enbart experter som poliser och socialtjänst, att samtala om våld och förebyggande arbete. Ansvaret vilar på oss alla, enligt Annika Funemyr.

– För att kunna arbeta förebyggande behöver vi bredda definitionen av våld till att inte endast omfatta fysiskt, grovt eller dödligt våld. I vissa sammanhang kan knuffar, hot, verbala trakasserier, sexualiserat våld mot tjejer och kvinnor och rasistiska och sexistiska uttalanden och skämt bli normaliserat. Denna typ av våld går att stoppa och förebygga och det ansvaret har vi alla.

Arbetet under antivåldsveckan har inte i första hand fokus på det dödliga våldet på gator och torg. Men att arbeta förebyggande mot våld i hemmet, utgör en viktig del i arbetet mot det dödliga våldet på gatorna, som kryper allt längre ner i åldrarna, menar Annika Funemyr.

– Frågan om det dödliga våldet bland unga pojkar och män är mycket komplex. En sak jag vill lyfta är att barn som blir våldsutsatta, antingen utsatta själva eller lever med våld, löper högre risk att själva bli våldsutövare. Om vi stoppar våldet i hemmen är vi en bit på väg i att inte skapa fler våldsutövare, säger hon.

Antivåldsveckan i Rinkeby-Kista

Världshälsoorganisationen (WHO) lyfter ett antal strategier för att förebygga våld. Det våldsförebyggande arbetet i Rinkeby-Kista utgår ifrån ett par av dessa:
1. Utveckla säkra, stabila och vårdande relationer mellan barn och deras föräldrar och vårdnadshavare.
2. Utveckla livskunskap hos barn och ungdomar.
3. Minska tillgången och skadligt bruk av alkohol.
4. Minska tillgången till vapen.
5. Främja jämställdhet för att förebygga våld mot kvinnor.
6. Förändra kulturella och sociala normer som stödjer våld.
7. Identifiera våldsutsatta samt tillhandahålla vård och stödprogram.
WHO (Violence prevention: The evidence 2009)