Radar · Inrikes

Stora översvämningar i ovädrets spår

Översvämning i stadsdelen Rödäng i Umeå.

En regntung höststorm har dragit in över västra Sverige och fortsatt norrut. Översvämmade stadsdelar, omdirigerade flyg och tusentals hushåll utan ström är bara några av konsekvenserna.

Stora delar av Sverige har märkt av måndagens hårda höstväder med blåst och regn.

SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar, bland annat i Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten. I Örnsköldsvik och Umeå har vägar och cykeltunnlar översvämmats och trafiken stängts av. Stadsdelen Rödäng har i princip dränkts med vatten och Umeå kommun ber invånare att stanna hemma om de kan tills ovädret dragit förbi. Grävmaskiner har byggt en vall mot den översvämmade Tvärån.

Trafikverket går ut med en varning för resande i Västerbotten och Västernorrland: ”Bilister rekommenderas att ta det försiktigt på grund av översvämningar och fallande träd på vägarna.”

Samtidigt har tusentals hushåll i länen varit utan ström efter att träd fallit ned på ledningar.

Tidigare under dagen tvingades ett SAS-flyg från Arlanda, som skulle landat på Umeå Airport, att omdirigeras till Luleå på grund av det hårda vädret.
30 millimeter

Enligt SMHI föll mer än 20 millimeter regn från klockan 7 på söndagen till klockan 7 på måndagen i stora delar av Västerbotten. Under dagen har ytterligare runt 30 millimeter kommit.

– Lokalt kan det ha kommit mer, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

De stora regnmängderna kombinerat med snö som smälter i värmen har gjort marken väldigt blöt och därför varnas också för höga flöden i de norrländska länen.

Ovädret orsakas av ett lågtryck som rört sig över Atlanten. Under morgonen drog det in över främst nordvästra Götaland och sydvästra Svealand. Det går att koppla ihop med orkanen Zeta som ställt till med elände i USA förra veckan.

Inställda tåg och färjor

Vattenståndet i Bottenviken börjar samtidigt nå en kritisk nivå och SMHI har gått ut med sin högsta varning, klass 2. Vattennivån kan nå cirka 1,5 meter över årets medelvattenstånd, säger Sandra Fyrstedt, oceonograf på SMHI.

– När man får sådana här kraftigare blåsoväder så är det inte ovanligt att man kommer upp i sådana här nivåer, säger hon.

Sydostvinden pressar helt enkelt upp vattnet mot Bottenviken. När vinden sedan väntas avta framåt måndagskvällen och natten kommer vattnen att troligen flyta tillbaka ganska snabbt, enligt Fyrstedt.

– Kulmen är tidigt i kväll.

Färjor mellan Umeå och Vasa har ställts och kulingvarningar är utfärdade för stora delar av Bottenhavet och Östersjön. Varningarna ligger kvar till sen eftermiddag eller tidig kväll, när vindarna avtar.

Tåg- och färjetrafik har även ställts in i Västsverige, där vindar med stormbyar drabbat kusten. Kulingvarningar är utfärdade för Skagerrak och Kattegatt.

Det finns risk för nedfallna träd och översvämningar. I Lysekils kommun blev till exempel många utan ström på morgonen när ett träd blåste ner och föll över en högspänningsledning.

Lokala värmerekord

Samtidigt är det förhållandevis varmt. I Götaland upp till sydöstra Svealand kan det bli upp till 15 grader. Att termometern skulle nå över novemberrekordet på 18,4 grader, uppmätt i Ugerup i Kristianstads kommun 1968, är dock inte troligt.

– Nej, så varmt ser det inte ut att bli, säger Moa Hallberg.

Däremot kan det slås lokala värmerekord. Till exempel uppmättes under morgonen 15,4 grader i Göteborg.

– Det är den högsta noteringen sedan mätningarna startade 1859, säger Moa Hallberg till Göteborgs-Posten.