Energi · På gång

På gång

16 personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen åtalades 2019 för nazistdemonstrationen i Göteborg 2017.

2/11 Children’s climate prize avslöjar årets vinnare.

Nazistdemonstrationen i hovrätten

2/11 Hovrätten för Västra Sverige inleder förhandling i mål om NMR:s demonstration i Göteborg den 30 september 2017. Fem personer dömdes i tingsrätten för våldsamt upplopp, men alla som åtalats för hets mot folkgrupp friades. Även den 3, 4, 10, 11 och 16/11.

Kapitalets automatik

3/11 Göteborgs stadsbibliotek livesänder ett samtal med författaren Mikael Nyberg . I Kapitalets automatik skildrar Mikael Nyberg ett senkapitalistiskt samhälle där arbetare görs till robotar samtidigt som vinsterna samlas hos ett tunt överskikt i samhällets topp. I den ena änden hopar sig ett överflöd, i den andra växer vreden.

Det kan din kommun göra för klimatet

3/11 Om vi ska kunna begränsa klimatförändringarna så krävs det stora förändringar – på alla samhällsnivåer. Lokala initiativ är i många fall avgörande för att vi ska lyckas. Naturskyddsföreningen arrangerar digital workshop om hur en kommun kan bidra till klimatomställningen.

Författarscenen: Roland Paulsen

3/11 Möt författaren och docenten Roland Paulsen i ett live sänt samtal. Med böcker som Vi bara lyder, Arbetssamhället och Empty labor har han blivit en av de mest omtalade och flitigaste debattörerna för bland annat arbetstidsförkortning, basinkomst och i diskussionerna kring så kallat tomt arbete.

Forskaren som aktivist: Olle Häggström

3/11 Artificiell intelligens kan innebära både möjligheter och hot. Möt Olle Häggström, framtidsforskare och professor i matematisk statistik på Chalmers, i ett samtal om vetenskap, samhällsengagemang och varför den tekniska utvecklingen borde präglas mer av försiktighet än hallelujastämning.
Folkuniversitetet livesänder.

EU:s migrationspolitik – vad blir nästa steg?

3/11 EU-kommissionen i Sverige arrangerar ett digitalt seminarium med EU-kommissionär Ylva Johansson om EU:s framtida migrationspolitik.

Presidentval i USA

3/11 USA håller president-, kongress- och lokalval.

Sveriges Oscarsbidrag tillkännages

3/11 Det svenska bidraget till 2020 års Oscarsnominering i kategorin Best International Feature Film kommer att tillkännages.

Breman: Ekonomisk hållbarhet i praktiken

3/11 Vice riksbankschef Anna Breman talar om hur den finaniella sektorn kan bidra till en positiv utveckling för de globala hållbarhetsmålen vid ett digitalt evenemang anordnat av Nationella samordnare för 2030.

Digitalt riksdagsseminarium om grisslakt och djurskydd

4/11 Lina Gustafsson är veterinär och har arbetat som officiell veterinär på ett av Sveriges största slakterier. Djurens rätt samtalar med Lina Gustafsson om boken Rapport från ett slakteri och diskuterar vad som behöver göras för att stärka djurskyddet vid slakt av grisar.

Röster som inte får tystna – om hat och hot mot journalister

4/11 I anslutning till Unescos internationella dag mot straffrihet för brott mot journalister, bjuder Sveriges Radio in till ett digitalt frukostseminarium som tar upp frågor om journalisters arbetssituation och om hur hat och hot i förlängningen påverkar demokratin och det fria ordet.

Kustens ekosystem

4/11 Östersjöcentrum arrangerar digitalt seminarium om åtgärder för att skydda och återställa våra kustmiljöer.

Facken och klimatet – hur hänger det ihop?

4/11 Kan vi bromsa klimatförändringarna och samtidigt skapa nya schysta jobb? Hur arbetar facken för en rättvis klimatomställning världen över? Och vilken roll spelar biståndet? Union to union arrangerar ett webbinarium tillsammans med bland andra Sida och LO.

Yttrandefrihet – var går gränsen?

4/11 I september ansökte ett antal aktörer om demonstrationstillstånd på olika platser i landet för att bränna Koranen. Liknande manifestationer har utförts av högerextrema grupperingar. Var går gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp? ABF med flera arrangerar webbinarium.

Hur reformera svensk energi- och miljöbeskattning?

4/11 SNS arrangerar digitalt seminarium om hur effektivt dagens energiskattesystem är. I en ny rapport analyserar forskarna Runar Brännlund och Bengt Kriström dessa frågor kring den svenska energi- och miljöbeskattningen ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Webbinarium: Dags för fossilfria pensioner

5/11 Naturskyddsföreningens granskning av de svenska AP-fonderna visar att fonderna har placerat flera miljarder av våra gemensamma pensionspengar i världens största fossila bolag. Investeringarna är inte bara klimatskadliga, utan riskerar också att orsaka förödelse för människor som bor kring till exempel kolgruvor och oljefält.

Skolstrejk för klimatet

6/11 Skolstrejk för klimatet fortsätter runt om i landet. I Stockholm samlas man – med coronaavstånd – utanför riksdagshuset. I Göteborg samlas man på Gustav Adolfs torg.