Radar · Djurrätt

3 miljoner euro ska rädda grekisk pälsindustri – starka protester

Stoppa utnyttjandet av djur! På torsdagen och fredagen demonstrerade djurrättsaktivister mot Greklans beslut att stötta landets krisande pälsindustri med 3 miljoner euro.

Greklands djurrättsrörelse rasar mot att landets krisande pälsindustri ska få tre miljoner euro i covid-stöd. ”Satsa på växtbaserad mat istället”.

Medan coronan  lamslår världen, har strålkastarna riktats mot minkindustrin. Smittan har hittats på flera minkfarmar i olika länder, människor har smittats av minkar och Nederländerna har bestämt sig för att fasa ut sina farmar.

När det blev känt att Grekland vill stödja sin minkindustri och annan pälsindustri med 3 miljoner euro gick djurrättsaktivister i landet i taket. Bortsett från lidandet djuren i farmarna får utstå, varför satsa på en industri som redan är dödsdömd, menade aktivisterna. Dödsdömd inte bara för att allt färre vill bära päls, utan också för att minkfarmar visat sig bli rena smitthärdar för covid-19.

Päls dryper blod, var ett av budskapen på demonstrationen som hölls i förra veckan utanför departementet för landsbygdsutveckling och mat i Aten
Päls dryper blod, var ett av budskapen på demonstrationen som hölls i förra veckan utanför departementet för landsbygdsutveckling och mat i Aten. Foto: aktivistgrupper på plats

Sedan dess har de på olika sätt försökt få omvärldens och politikernas uppmärksamhet.

I torsdags och fredags protesterade de utanför departmentet för landsbygdsutveckling och mat, och i samband med det fick en av aktivisterna träffa en representant från ministeriet. Det berättar Nikos Béstas, en av dem som var med och startade protesterna.

Lyckosamt möte

– Det var en från aktivistgruppen som fick träffa en person som jobbar med ministern för departementet för landsbygdsutveckling och mat, Makis Voridis. Det var ett bokat möte och det blev lyckosamt, han lyssnade och var väldigt intresserad av vad vi hade att säga om hur djuren har det på farmarna och om covid-19, berättar Nikos Béstas.

Nikos Béstas i samband med en manifestation med Glass walls Stockholm på Sergels torg i oktober
Nikos Béstas i samband med en manifestation med Glass walls Stockholm på Sergels torg i oktober. Nikos var även med och kickstartade demonstrationerna mot Greklands pälsindustri tidigare i höstas. Foto: Elin Dunås

Nikos Béstas bor i Sverige sedan 2014, men var på semester i sitt gamla hemland Grekland för en månad sedan.

– Då var jag med och arrangerade den första demonstrationen utanför departementet för landsbygdsutveckling och mat. Det var en liten demonstration utan polistillstånd, den som var förra veckan hade man sökt tillstånd för att få ha, säger han.

Allt färre vill bära päls

I Grekland finns 112 minkfarmar, en ökning från 43 år 2011, men en minskning från 123 år 2018. En minskning som beror på att marknaden för päls har försämrats kraftigt. Opinionen mot att använda djurs päls är stark och de senaste åren har kända modehus som Burberry, Versace,  Prada, Giorgio Armani och Hugo Boss, för att bara nämna några få, helt slutat med päls i sina kollektioner.

I april deklarerade till och med Canada Goose att de ska sluta döda nya prärievargar för pälskragarna i företagets populära jackor, men helt pälsfria och djurvänliga blir de inte för det. Dun från gäss kommer fortsätta användas och till och med päls, men begagnad sådan. Företaget motiverar beslutet med att det är mer miljömässigt hållbart.

"Satsa på växtbaserad mat"

Men pälsindustrin ger jobb åt många greker i vissa regioner i norr. I Kastoria sysselsätter pälsindustrin cirka 60 procent av de 35.000 invånarna (siffra från 2015).

– Ja, att vi måste rädda dem som jobbar i industrin är den ursäkt våra politiker använder. Men vi tycker att man borde satsa på att utveckla alternativa inkomstkällor för befolkningen i de regionerna. Vi har föreslagit att de satsar på växtbaserade matsystem istället. Det finns redan många nya växtbaserade matprodukter som är grekiska.

Minkungar tar skydd hos sin döda mamma på en minkfarm i Sverige
Minkungar tar skydd hos sin döda mamma på en minkfarm i Sverige. På lördag 7 och söndag 8 november hålls demonstrationer mot päls i centrala Stockholm. Foto: Jo-Anne McArthur/Unsplash

– Protesterna och försöken till dialog kommer att fortsätta tills alla pälsfarmar är borta, fortsätter Nikos Béstas, som är aktiv djurrättsaktivist även här i Sverige.

På helgerna syns han ofta i manifestationen Glass walls Stockholm som med hjälp av videoskärmar med film visar förbipasserande hur djuren har det i industrin.

– Många blir chockade för de vet inte sanningen om vad djuren går igenom. Det händer att människor börjar gråta, säger han.

Nu på lördag håller Djurrättsalliansen en manifestation mot den svenska pälsindustrin på Odenplan i Stockholm. Nikos som är aktiv även där, arrangerar den.

I Sverige finns för närvarande 37 pälsfarmar, en halvering på knappt tio år.